Pénzügy

Idei leggyengébb árfolyamán a forint

Idei leggyengébb árfolyamát érte el a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon.

2017.03.10 14:15MTI

Az euró kora délután 312,80 forinton érte el idei legmagasabb jegyzését. Pénteken kora reggel az eurót 311,66 forinton jegyezték. A hetet 308,99 forinton, a hónapot 308,11 forinton, az évet 309,42 forinton kezdte az euró.

A most pénteken elérthez hasonlóan magas forintárfolyamon legutóbb december közepén jegyezték az eurót. A forint idei leggyengébb árfolyama eddig a január végi 311,70 forintos eurójegyzés volt.

A dollár jegyzése a péntek kora reggeli 294,06 forintról 294,50 forintra emelkedett délután fél kettőig, a svájci franké pedig 290,46 forintról 290,90 forintra. A dollár idei legerősebb jegyzése január elején volt 296 forint felett, a svájci franké pedig január végén 291 forint felett.

A román lej kilenc havi, a lengyel zloty három heti mélypontot érintett pénteken. Ezzel párhuzamosan emelkedett kissé a térségbeli devizákban denominált állampapírok hozama is.

A forint és a térségbeli devizák gyengülése egyrészt a várható dollárkamat-emelés miatt csökkenő befektetői keresletnek köszönhető. Hasonló hatással van a befektetői érdeklődésre az euróövezeti monetáris politika Európai Központi Banktól (EKB) várt szigorítása is.

Az EKB jelezte ugyan, hogy nem áll szándékában a már korábban jelzettnél nagyobb mértékben visszafogni eszközvásárlási programját és határozottan kiállt a zérókamat-politika folytatása mellett is csütörtöki kamatdöntésének indoklásában, a piacok azonban a bíztató makrogazdasági prognózis tükrében már szigorítást várnak 2018-tól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.