Fejlesztés

Megkezdődött a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítése

20,5 kilométeren teljesen átépítik a vasúti pályát.

2017.03.10 13:52MTI
hirdetés

Megkezdődött a Kelenföld-Százhalombatta közötti vasútvonal korszerűsítése, 20,5 kilométeren teljesen átépítik a vasúti pályát - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kivitelezés várhatóan 2020 nyarán befejeződik, a beruházás nettó költsége 51,3 milliárd forint, a fejlesztés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, a kivitelezést a V-Híd Zrt. és az A-Híd Zrt. alkotta Kitérő 2016 Konzorcium végzi.

A felújítás révén a vasúti pálya nagyrészt óránként 120 kilométer pályasebességgel lesz járható 225 kilonewton (kN) tengelyterhelés mellett.

Az állomásokon és megállóhelyeken 55 centiméter magas peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágítás rendszerrel.

A felsővezeték-rendszert teljes hosszban átépítik.

A NIF közölte: az állomások és megállóhelyek körzetében 182 férőhelyet biztosító P+R parkolókat, valamint 100 kerékpártárolót alakítanak ki.

A zaj- és rezgésvédelem szempontjából szükséges helyeken zajárnyékoló falakat létesítenek a pálya két oldalán 13 kilométer hosszan.

A vonalszakaszon a meglévő műtárgyakat átépítik, valamint a szintbeni útátjárókat korszerűsítik.

Jelenleg előkészítik a munkaterületet Érd felső megállóhely és Százhalombatta állomás között. Érd állomáson már részlegesen bontják a vágányt.

A tervek szerint Budafok megállóhelyen 2017 áprilisban kezdődik a munkavégzés a régi felvételi épület bontásával. Ezt követően a felsővezetéki rendszer, majd a megállóhely vágányainak és a peronoknak az átépítése következik a vonatforgalom fenntartása mellett. A budafoki vágányépítési munkák 2017 decemberében fejeződnek be - tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.