Állategészségügy

Új magyar-japán állategészségügyi megállapodást készítenek elő

Budai Gyula Tokióban tárgyalt a japán főállatorvossal, Norio Kumagaival. A megszelések fő témája a madárinfluenza miatt kialakult kereskedelmi embargó volt.

2017.03.06 22:30MTI

Új magyar-japán állategészségügyi megállapodást készít elő a két ország, amely felváltja majd a mintegy fél évszázada megkötött egyezményt - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa hétfőn az MTI-vel.

Budai Gyula erről azt követően beszélt telefonon Tokióból, hogy tárgyalt a japán főállatorvossal, Norio Kumagaival. A megszelések fő témája a madárinfluenza miatt kialakult kereskedelmi embargó volt.

A miniszteri biztos felidézte, hogy ez év február közepén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tokióban tett látogatásakor a japán agrárminiszterrel folytatott megbeszélésen egyetértett abban, hogy az 1967-es állategészségügyi megállapodást egy újjal kell felváltani. Ennek lényege, hogy azokból a régiókból származó magyar baromfitermékeket, amelyeket a madárinfluenza nem érint, nem tiltanák ki Japánból. Most ugyanis olyan megállapodás van érvényben a két ország között, amely szerint Magyarországról madárinfluenza esetén nem lehet baromfitermékeket Japánba bevinni. Magyarországnak Ázsiában az élelmiszerexportot tekintve Japán a legnagyobb felvevő piaca.

A két ország közötti állategészségügyi megállapodás újratárgyalásáról egyetértés van - hangsúlyozta Budai Gyula. Japán már megküldte Magyarországnak azt a kérdőívet, amelynek kitöltése és visszaküldése után megkezdődhetnek a konkrét megbeszélések.

Tárgyaltak arról is, hogy a hőkezelt termékek esetében is oldják fel a japánok a beviteli korlátozást a magyar baromfitermékeknél. A hőkezelés hatására ugyanis a baromfiinfluenza vírusa elpusztul, így emberi fogyasztásra alkalmassá válik a termék. A japánok a felvetésre gyors választ ígértek, a magyar vaddisznóhús exportjáról pedig megkezdődtek a tárgyalások - mondta.

A miniszteri biztos kedden Tokióban, Magyarország képviseletében részt vesz a Foodex Japan kiállítás hivatalos megnyitóján, majd megnyitja a magyar standot. Magyarországot 19, ezen belül több húsipari cég, méhész és borász képviseli Ázsia legnagyobb élelmiszeripari kiállításán. Hozzátette: a Sakura Japan Women's Wine Awards 2017 - a japán nőknek készített borok - díjátadóján gyémánt trófeát kap egyetlen magyarként a Pannon Tokaj Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos aszúja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.