Automatizáció

Bill Gates: a robotokat is meg kell adóztatni

A milliárdos szerint fontos, hogy lassítsák a munkahelyek automatizálását, és finanszírozni tudják az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

2017.02.21 16:53ma.hu
Fotó: AFP

Bill Gates szerint az egyre gyorsabbá váló automatizáció negatív hatásainak enyhítésére a kormányoknak különadót kellene kivetniük azokra a vállalatokra, amelyek robotokat használnak. A Microsoft milliárdos társalapítója a Quartznak nyilatkozva hangsúlyozta: a robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót vagy társasági adót, ezáltal pedig "igazságtalan előnybe" kerülnek az emberekkel szemben.

Gates szerint fontos lenne az automatizáció lassítása, és az, hogy mihamarabb új típusúfoglalkoztatási formákat találjanak azok számára, akik a gépek térnyerése miatt elveszíthetik a munkájukat. Mint mondta, a robotok megjelenésével és fejlesztésével számos ember munkáját lehet helyettesíteni; az automatizálás egy sor foglalkozás megszűnését eredményezi majd. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani ezt a változást, legalább egy időre gátat vessünk a féktelen automatizációs hullámnak, és finanszírozni tudjuk az emberek foglalkoztatásának alternatív módjait.

"Ma egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa" - vélekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.