Gazdaság

KSH: 2,0 százalékkal nőtt a GDP 2016-ban

Erősen húzott a szolgáltatószektor és a mezőgazdaság.

2017.02.14 11:00MTI
hirdetés

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,6 százalékkal nőtt tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, 2016-ban a GDP 2,0 százalékkal emelkedett - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Tavaly a negyedik negyedévben a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá.

Az ipar teljesítménye stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést, és ezt a mezőgazdaság nem tudta annyira kompenzálni, mint az előző negyedévekben - mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője.

Az utolsó negyedéves 1,6 százalékos bővülés a második és harmadik negyedév 2,8 és 2,2 százalékos növekedése után következett, azonban meghaladta a tavalyi első negyedévben mért 1,1 százalékos emelkedést.

A magyar gazdaság korábban, 2015-ben 3,1, 2014-ben pedig 4,0 százalékkal nőtt, a 2013-as 2,1 százalékos bővülés után.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző negyedévhez képest, míg az előző évihez viszonyítva 1,5 százalékkal nőtt a GDP volumene.

Tavaly egész évben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, a 2015-ös 3,1, és a 2014-es 4,1 százalékos bővülés után.

A tavalyi utolsó negyedéves és éves részletes GDP-adatokat március 7-én közli a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.