Madárinfluenza

Megtiltották a szárnyashús-importot az EU-ból az oroszok

Az intézkedés a szárnyashúsra és minden belőle készült termékre vonatkozik, beleértve a takarmányt és a takarmányadalékokat, kiterjed továbbá a szárnyastartáshoz szükséges valamennyi eszközre.

2017.02.07 19:33MTI

Az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor) február 8-i hatállyal ideiglenesen megtiltotta a szárnyashús és egyéb szárnyas termékek importját a madárinfluenza sújtotta európai országokból, köztük Magyarországról.

A Roszszelhoznadzor közleménye szerint az intézkedés a szárnyashúsra és minden belőle készült termékre vonatkozik, beleértve a takarmányt és a takarmányadalékokat, kiterjed továbbá a szárnyastartáshoz szükséges valamennyi eszközre.

A keddtől érvényes intézkedés Ausztriát, Nagy-Britanniát, Magyarországot, Bulgáriát, Görögországot, Németországot, Olaszországot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát, Franciaországot, Horvátországot, Csehországot és Svédországot érinti.

Oroszország 2014 augusztusában rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unióból származó szárnyashúsra és feldolgozott termékeire, ám ennek politikai okai voltak, válasz volt az unió által az oroszokkal szemben bevezetett embargóra.

Az orosz szakhatóság keddtől hatályos döntésének érvényességét nem befolyásolná, ha esetleg időközben a kormány visszavonná a három éve elrendelt importtilalmat.

A hétvégén a TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy Oroszországot sem kerülte el a madárinfluenza. Így például az Asztrahanyi körzetben mintegy 600 ezer csirkét kellett elpusztítani a megbetegedés miatt december elején. December végén pedig a rosztovi körzet egyik pulykatelepén mutatták ki a vírust.

A Roszszelhoznadzor a madárinfluenza megjelenésével számol Észak- és Dél-Kaukázusban, valamint a Krímben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.