Gazdaság

123,4 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás

Az államháztartás központi alrendszere 123,4 milliárd forint többlettel zárt januárban, ami kedvező a tavaly januári 92,4 milliárdos többlethez képest.

2017.02.07 11:43MTI

A központi költségvetés 65,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 32,0 milliárd forintos többletet mutattak.

A 2017-es kedvező makrogazdasági előrejelzések mellett az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél reális és teljesíthető - írta az NGM.

A közlemény szerint a két év január havi egyenlege közti eltérés oka elsősorban az adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, szociális hozzájárulási adó és járulékok) kedvezőbb idei alakulása, ami a reálgazdasági folyamatoknak, valamint a gazdaság fehérítését és a foglalkoztatás bővülését célzó kormányzati intézkedések eredményességének köszönhető. Az állami vagyongazdálkodást érintő költségvetési bevételek is nagyobb összegben teljesültek az előző évhez képest - tették hozzá.

A kiadásoknál kiemelték, hogy a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásaiban emelkedést hoztak a 2014-2020 időszak operatív programjaihoz kapcsolódó kifizetések.

Az idei költségvetési évet leginkább az egyes alapvető élelmiszerek áfájának és a vállalkozások terheinek csökkentése, az otthonteremtés korábban soha nem látott mértékű állami támogatása, valamint a minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum jelentős emelkedése jellemzi, amelyek nyomán több pénz marad a magyar családoknál - írta az NGM.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.