KSH

0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés

Tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, tavalyi év egészét tekintve a termelés volumene 2016-ban 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben, amikor 7,4 százalékos volt a kibocsátás növekedése.

2017.02.07 09:54MTI
hirdetés

Tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, tavalyi év egészét tekintve a termelés volumene 2016-ban 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben, amikor 7,4 százalékos volt a kibocsátás növekedése - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Munkanaphatástól megtisztítva tavaly decemberben a termelés 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év utolsó hónapjában. Az elmúlt évben 5 hónapban regisztrálta a termelés növekedését a statisztika, egy hónapban, júliusban az előző havival megegyező volt az ipar teljesítménye és hatszor csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: decemberben nem történt nagy változás a korábbiakhoz képest. A legnagyobb súlyú ágazatban, a járműgyártásban decemberben is csökkent a termelés. A másik jelentős exportágazatban, a számítógép, elektronikai termékek gyártásában valamivel nagyobb növekedés volt az átlagosnál, de nem tudta kompenzálni az általános stagnálást, illetve a járműgyártás visszaesését.

Az egy évvel korábbihoz képest tavaly öt hónapban - februárban, áprilisban, májusban, augusztusban és novemberben - nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint. A legerőteljesebben augusztusban, amikor 10,8 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához képest, de májusban is jelentős, 9,1 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb csökkenés a nyers adatok szerint tavaly márciusban volt, amikor 5,6 százalékkal esett vissza a termelés az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanappal kiigazított adatok szerint hét hónapban volt növekedés, a legjobban, 4,7 százalékkal áprilisban bővült az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kibocsátás júliusban stagnált, márciusban, júniusban, szeptemberben és októberben pedig csökkent. A munkanappal kiigazított adatok szerint szeptemberben volt a legnagyobb, 3,7 százalékos a visszaesés.

A 2016 decemberi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, február 14-én adja ki második becslése alapján a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.