Számítógépes bűnözés

Évente 400 milliárd dollár kárt okoznak a kibertámadások

Naponta 140 sikeres hackertámadást hajtanak végre a legkülönbözőbb rendszerek ellen.

2017.01.21 12:18MTI

Évente mintegy 400 milliárd dollár kárt okoznak a világnak a kibertámadások, meghaladva ezzel a drogok által okozott ártalmakat - mondta Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a világban naponta 140 sikeres támadást hajtanak végre a legkülönbözőbb rendszerek ellen, így a NATO ellen indított havi 500 informatikai támadás viszonylag alacsony. Ismertette: "lopakodó" típusú támadások esetén az informatikai rendszerekre feltett programok "kiszippantják" az adatokat a rendszerből, akár hosszú éveken keresztül. A kiberbiztonsági szakértőknek éppen olyan védelmi rendszerek kiépítése a feladatuk, amelyek észreveszik a nem normális működésre utaló furcsa jeleket, és ezután már lehet védekezni a támadások ellen.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: kiberbiztonsági szempontból óriási gond, hogy nagyon nehéz egy-egy véghezvitt kibertámadás pontos felderítése. Nem feltétlenül lehet azonosítani a támadókat, mivel jól el tudják rejteni nyomaikat az interneten, ezért népszerűek a kibertérben történő támadások. Hiába sikerül például megállapítani honnan támadták meg a rendszert, Keleti Arthur szerint nagyon valószínű, hogy a hekkercsoport nem onnan való, ahonnan a kibertámadás fizikailag érkezett. Továbbá hiába találják meg a hekker valamilyen nyomát, abból még nem lehet megmondani, ki volt a támadó.

A szakember az átlag felhasználónak elsősorban azt tanácsolja, hogy az alapvető intézkedéseket tegye meg, tehát vírusvédelem, személyi tűzfal, behatolásvédő nélkül kitenni az internetre egy számítógépet tilos - hangsúlyozta. Továbbá érdemes bonyolult jelszavakat használni, illetve jelszókezelő alkalmazásokat igénybe venni, összességében pedig biztonságtudatosan kell gondolkodni - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.