Gazdaság

Kereseti és építőipari adatok is megjelennek a héten

Csaknem üres a heti makronaptár, a piac az építőipari statisztikai adatokra figyelhet, de a keresetek tavaly január-novemberi alakulásáról is közli jelentését a statisztikai hivatal. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB).

2017.01.16 00:30MTI

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2016 novemberi építőipari termelési adatokat. Októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal. Szakértők a 2016-os év végén, illetve 2017 elején már javulást várnak az ágazatban.

Ugyancsak hétfőn publikálja a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának tavaly novemberi adatait. Októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 19,8 százalékkal emelkedett, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Együttvéve 6,7 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma.

Pénteken közli a KSH adatait a keresetetek tavaly január-novemberi alakulásáról. Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt, 5,4 százalékkal nőtt egy év alatt. A január-októberi időszakban a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, 6,0 százalékkal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szakértők szerint Továbbra is dinamikus a bérek növekedési üteme, az emelkedés 2017-ben is folytatódik.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az EKB. Az bank tavaly decemberi ülésén nem változtatott a 0 százalékos irányadó kamaton, és 9 hónappal, 2017 végéig meghosszabbította mennyiségi enyhítési programját. A program jelenleg havi 80 milliárd eurós keretösszege 2017 márciusától 60 milliárd euróra csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.