Gazdaság

Heti makronaptár - Inflációs és ipari statisztika a héten

A heti hazai makrogazdasági naptárban az ipari termelés novemberi végleges adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi és a tavalyi éves inflációs adat, valamint a novemberi külkereskedelmi forgalomról szóló statisztika.

2017.01.09 00:30MTI
hirdetés

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a novemberi külkereskedelmi forgalom adatát. Októberben az export euróban számolt értéke 1,3, az importé 3,8 százalékkal maradt az egy évvel korábbitól. A kereskedelmi mérleg többlete 903 millió euró volt, 179 millióval több a tavaly októberinél. Az év első tíz hónapjában az export 2,4, az import 0,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a kereskedelmi többlet 1,4 milliárd euróval 8,545 milliárd euróra nőtt.

Csütörtökön jelenik meg az ipari termelés októberi részletes statisztikája. Az első becslés szerint az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első tizenegy hónapjában 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Pénteken a fogyasztói árak decemberi és tavalyi egész éves számait közli a KSH, valamint a novemberi mezőgazdasági termelői árak alakulását. A fogyasztói árak novemberben átlagosan 1,1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Január-novemberben az árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk, és a szolgáltatások drágultak egy év alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.