Felmérés

Több mint 900 ezer háztartás tervez energiahatékonysági beruházást

A vidéki családi házak tulajdonosai az átlagosnál nagyobb mértékben terveznek valamilyen korszerűsítést.

2016.12.14 06:30MTI

A hazai háztartások 41 százaléka végzett az elmúlt öt évben energia-megtakarítással járó korszerűsítést, és 24 százaléka, 920 ezer háztartás tervezi ezt a következő öt évben - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2016 őszén végzett kutatásából.

Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a legkedveltebb beruházás az ablakcsere volt, amit a felújítók 67 százaléka végeztetett el, ezt követte a hőszigetelés 42 százalékkal, kazáncsere 31 százalékkal és bojlercsere 20 százalékkal.

A felmérés alapján készült becslés szerint az energiahatékonysági piac a következő öt évben 1200 milliárd forintosra tehető Magyarországon. A vidéki családi házak tulajdonosai az átlagosnál nagyobb mértékben terveznek valamilyen korszerűsítést - közölte a MEHI.

A hőszigetelés esetében egyértelműen az energiapazarlás csökkentése a vezető ok, de az ablakok, kazánok és bojlerek esetében nem az energiahatékonyság a legfontosabb döntési szempont. A kutatás alátámasztotta például a rendkívül szennyező vegyes tüzelés reneszánszát is, az elmúlt öt évben újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt - hívták fel a figyelmet.

A tájékoztatás szerint az adatfelvétel október első felében történt, összesen 2507 interjú rögzítésével. A minta regionálisan, a település típusa és a háztartások mérete szerint országosan reprezentatív, 3,88 millió, ingatlanát tulajdonosként használó háztartás véleményét tükrözi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.