Gazdaság

Két évtizede a legmagasabb a novemberi BMI

Tizenegyedik hónapja jelez bővülést a beszerzsésimenedzser-index, amelynek szezonálisan kiigazított novemberi értéke 56,6 százalék volt, az elmúlt egy évben a harmadik legmagasabb.

2016.12.02 00:30MTI

Bár a novemberi mutató 0,5 százalékponttal alacsonyabb az októberi 57,1 százalékosnál 1995 óta a legmagasabb novemberi érték és messze meghaladja az elmúlt három év 53,8 százalékos novemberi átlagát - jelentette csütörtökön kiadott üzleti jelentésében a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel a megtermelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenegyedik hónapja.

Az új rendelések indexe enyhén tovább növekedett, és 50,0 pont feletti értéke az új rendelések emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva, sőt a legmagasabb novemberi értéket mutatja 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően novemberben csökkenésre utal, alig valamivel 50,0 pont alá került ebben az évben már ötödször.

A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem gyengült, az index értéke közelebb került az 50,0 pontos határhoz. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp idén júliusban haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek harmadik hónapja emelkednek, egyre gyengébb ütemben. Az idei novemberi érték meghaladja az elmúlt húsz év átlagát, és a hatodik legnagyobb novemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig hat ilyen hónap volt.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is emelkedést jelez. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb novemberi adat.

A beszerzési árak indexe emelkedett, és 50,0 pont feletti értéke további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hetedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az érték erősebben csökkent, határozottan 50,0 pont alá került. Tavaly ötször jelzett bővülést az index, idén egyelőre szintén öt ilyen hónap volt.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már tizenegyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de az 50,0 pontnál magasabb szintje az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését jelzi - közölte az MLBKT.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.