Gazdaság

Év végéig mintegy 1600 milliárdos uniós forrás kifizetése várható

A pénzt gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordíthatják a sikerrel pályázók.

2016.11.30 12:14MTI

Év végéig várhatóan 1500-1600 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást fizetnek ki a nyertes pályázóknak - közölte a fejlesztésekért felelős államtitkár szerdán Nyíregyházán, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által szervezett Közel a segítség elnevezésű konferencián.

Vitályos Eszter megerősítette, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusban a 10 operatív program beruházásaira együttesen 25,1 milliárd eurós forrás áll rendelkezésre Magyarországon, amely a vidékfejlesztési kerettel és a helyi társfinanszírozással kiegészülve mintegy 12 ezer milliárd forint felhasználását teszi lehetővé.

A legnagyobb részt, az összeg 60 százalékát a magyar kormány döntése szerint gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordíthatják a sikerrel pályázók.

Az államtitkár a konferencián szólt arról, hogy eddig 76 ezer pályázatot nyújtottak be a beruházást tervezők, s az általuk igényelt összeg 7917 milliárd forint volt.

A döntéshozók 3860 milliárd forint értékű fejlesztést támogattak, míg szerződésközeli állapotban van további 3376 milliárd forint értékű projekt jóváhagyása.

Vitályos Eszter hozzátette, hogy a korábbi, 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus beruházásaihoz az idén fizettek ki 230-240 milliárd forintot, így most 1300 milliárd forint közeli a 2016-ban átutalt uniós összeg.

Eddig a fejlesztési pályázati lehetőségek 76 százalékát hirdették meg, 41 százalékos arányban a támogatás megítélésére döntés született és 12 százalékban ki is fizették az uniós forrást.

Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Kemecse Fidesz-KDNP-s polgármestere a tanácskozáson kiemelte: a megye Budapest és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után a harmadik legnagyobb összegű uniós forrást használhatja fel fejlesztéseihez, a mintegy 560 ezer lakosú térségben egy emberre 240-300 ezer forint közötti összeg jut.

Seszták Oszkár, a Szabolcs megyei önkormányzati közgyűlés Fidesz-KDNP-s elnöke megemlítette, hogy a közel 90 milliárdos területi operatív program pályázati lehetőségei közül 75-öt hirdettek már meg, s azokra 606 pályázat érkezett be. Januárban, februárban várják a jelentkezési dömpinget, s az év első felében a forrás 70-80 százalékát szeretnék szerződéssel lekötni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.