KSH

Szeptemberben gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,0 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 2,8 százalékot követően.

2016.11.25 03:30MTI

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette második becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanappal korrigált éves összevetésű növekedés üteme gyorsult az augusztusi 4,3 százalék után.

Az adatok megegyeznek a november 7-én közölt első becsléssel.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,0 százalékkal nőtt a forgalom az előző havi 2,8 százalékot követően. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,7 százalékkal emelkedett a forgalom az augusztusi 7,5 százalékkal szemben. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben mért 5,2 százalékos növekedés az előző tizenkét hónap erős emelkedése után a legszerényebb.

A számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalma 11,4 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, az internetes és csomagküldő szolgálatok forgalma ismét 38,3 százalékos, március óta a legnagyobb növekedést mutatta. Tavaly október óta először csökkent a forgalom volumene a bútor- és műszakicikk üzletekben, 1,4 százalékkal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemi forgalom folyó áron 833 milliárd forint volt szeptemberben.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagforgalomban realizálódott.

Az első kilenc hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.