Ellenőrzés

A NAV, a rendőrség és a közlekedési hatóság közösen akciózott, 48 szabálytalanságot találtak

Csongrád és Zala megyében fennakadt az ellenőrzésen egy-egy olyan gépjármű, amelynek az össztömege rakománnyal együtt 8, illetve 6,9 tonna volt.

2016.11.23 09:30MTI

Közös akciót tartott november 15-17. között a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), az ellenőrök 326 gépjárművet vizsgáltak meg, 48 esetben találtak szabálytalanságot - ismertették a hatóságok hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az NKH és a társszervek a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó gépjárműveknél és a hozzájuk kapcsolódó pótkocsiknál vizsgálták a rakodásra, a rakományok szállítására vonatkozó előírások, valamint az adó-, vám- és közlekedési jogszabályok betartását - mondta el Érsek István, az NKH elnökhelyettese.

Az ellenőrzések Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyére terjedtek ki.

Érsek István elmondása szerint a hatóságok a vizsgálatokat az Overload (túlterhelés, túlsúly) elnevezésű akció keretében végezték. Ilyen jellegű ellenőrzést a NAV, az NKH és a rendőrség még nem tartott - tette hozzá.

Az NKH elnökhelyettese a szabálytalanságok közül kiemelte, hogy Csongrád és Zala megyében fennakadt az ellenőrzésen egy-egy olyan gépjármű, amelynek az össztömege rakománnyal együtt 8, illetve 6,9 tonna volt.

Érsek István hangsúlyozta: súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek azok a járművek, amelyek 3,5 tonna rakomány biztonságos szállítására vannak kialakítva, azonban a megengedett mennyiség kétszeresét szállítják. A megnövekedett súly miatt ugyanis máshogy működnek a jármű műszaki berendezései, sokkal nagyobb lesz például a fékút.

Demeter Tamás, a NAV rendészeti főosztályvezetője elmondta: az adóhatóság a 3 napos akció során főként azt vizsgálta, hogy az ellenőrzött rakományokat bejelentették-e az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer), rendelkeznek-e érvényes ekáer-azonosítóval.

A NAV 30 esetben járt el jogsértés miatt és több mint 3,6 millió forint bírságot szabott ki, zömében az ekáer-bejelentéshez köthető mulasztási bírság, valamint közigazgatási bírság címen - közölte.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője tájékoztatása szerint a rendőrség minden évben nagy hangsúlyt helyez a járművek rakodását meghatározó szabályok betartatására, tavaly 10 ezer, az idén pedig már 7500 ilyen jellegű ügyben szabtak ki bírságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.