Madárinfluenza

FAO: a vadmadarakról terjedt át a tenyésztett baromfira a madárinfluenza

A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

2016.11.09 13:41MTI

A délkelet-oroszországi Tuvai Köztársaság területén a vándormadaraknál alig két hónapja észlelt H5N8-as típusú madárinfluenza a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfira, a fertőzés veszélye 2017 tavaszáig fennáll - állítják az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett.

A FAO legfrissebb, MTI-nek szerdán elküldött közleményében ismertetik: a vándormadaraknál észlelt vírus, amely fertőző más szárnyasokra is, terjedését dél-nyugati irányba valószínűsítették szakemberek, a madarak őszi vonulási útvonala mentén. A legfrissebb jelentések szerint a madárinfluenza ezen típusa ütötte fel fejét Lengyelországban, a dél-indiai Kerala tartományban és már Magyarországon is.

Az elmúlt napok hírei alapján kijelenthető, hogy a vírus a vadmadarakról átterjedt a tenyésztett baromfira - mondta a FAO vezető állatorvosa, Juan Lubroth.

Október végén egy fertőzött bütykös hattyú tetemet találtak a Csongrád megyei Fehér-tó partján, a vándormadarak egyik kedvelt pihenőhelyén - mondta a magyarországi helyzetről Andriy Rozstalnyy, a FAO budapesti állattenyésztési szakembere. A magyar hatóságok megerősítették a madárinfluenza gyanúját, amely valószínűleg ugyanaz a törzs, amelyik Oroszországban bukkant föl, és aztán terjedt tovább Indiába is. Az útvonal gyakorlatilag megegyezik a vízimadarak, leginkább a récefélék vándorlási útvonalával - írták.

Két nappal ezelőtt a H5N8 madárinfluenzát észlelték vadmadaraknál Lengyelországban. A virológiai vizsgálatok még tartanak, hogy teljes bizonyossággal kijelenthessék, ugyanarról a törzsről van szó.

A H5-ös altípus megjelenési mintázata újabb bizonyíték arra, hogy a vándormadarak potenciális vírushordozók lehetnek éves vándorlásuk miatt. 2005 óta ez már a negyedik bizonyított, kontinenseket átszelő fertőzési hullám.

A FAO szakértője ezért azt tanácsolja a már érintett országoknak és szomszédaiknak, hogy magas készültségben kövessék a fejleményeket, emeljék a biológiai biztonsági intézkedéseket a baromfitelepeken és természetesen tartsák azokat folyamatos megfigyelés alatt.

A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett: a közel-keleti államok, az Európai Unió, Nyugat-Afrika, a volt Szovjetunió területe és Dél-Ázsia is. A veszély 2017 tavaszáig fennáll, nem lehet megjósolni, hol lesz a következő vírus észlelés, és hogy egy baromfitelepen vagy vad madaraknál.

Közölték: az idén Tuvában felbukkant H5N8 madárinfluenza a vizsgálatok jelenlegi állása szerint az emberre nem jelent veszélyt. Az embernél előforduló, a madárinfluenza által okozott A típusú influenza-megbetegedést ezidáig nem hozták összefüggésbe ezzel a törzzsel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.