Hitelminősítés

Magyar bankok osztályzatait javította a Moody's

Magyar bankok osztályzatait javította hétfőn a Moody's Investors Service. A lépés a nemzetközi hitelminősítő hétfő esti londoni bejelentése szerint közvetlenül összefügg a magyar államadós-besorolás minapi felminősítésével.

2016.11.07 21:50MTI

A Moody's pénteken Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az addigi "Ba1" szintről egy fokozattal stabil kilátású "Baa3"-ra javította, visszaemelve ezzel Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén besorolási kategóriába. A cég a lépéssel egy időben két fokozattal szintén "Baa3" szintre emelte az addigi "Ba2"-ről a magyar bankrendszerre megállapított hosszú távú devizabetét-besorolási országplafont, lehetővé téve a magyar bankok felminősítését.

A Moody's hétfőn Londonban bejelentett bankosztályzati lépései az MFB, az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és a K&H Bank besorolásait érintik.

A Moody's közölte, hogy a hétfői minősítési lépések az általa besorolásokkal ellátott többi magyar bank - az Erste Bank Hungary, az MKB és az FHB - osztályzatait nem érintik.

A Moody's azonban a nyár közepén már javította az Erste Bank Hungary és az MKB különböző besorolásait, miután magasabbra sorolta a magyar gazdaság makroprofil-minősítését is, a múlt héten pedig az FHB több osztályzatát minősítette fel, annak ellenére, hogy a nyáron még leminősítési felülvizsgálat alá vette ezt a pénzintézetet.

A Moody's az FHB felminősítését elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a leminősítési vizsgálat indoklásában felsorolt kockázatok azóta jelentősen csökkentek, tekintettel arra, hogy az FHB fokozatosan egyre szorosabban integrálódik a magyar takarékszövetkezeti szektorba.

A Moody's nem sokkal korábban az egész magyar bankszektor kilátását is pozitívra javította az addigi stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet várhatóan jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

E döntéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt is, hogy a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.