Hitelminősítés

Stabilra javította a francia adósosztályzat kilátását a Standard & Poor's

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Franciaország hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a francia kormány növekedésösztönző intézkedéseivel és az államháztartási konszolidációval indokolva a lépést.

2016.10.22 07:30MTI

A nemzetközi hitelminősítő "AA/A-1 plusz" elsőrendű befektetői besorolással tartja nyilván a hosszú és rövid futamidejű francia államadósság-kötelezettségeket. A cég péntek este Londonban közölte, hogy ezeket az osztályzatokat megerősítette, és a hosszú futamidejű szuverén adósság "AA" besorolásának kilátását negatívról stabilra módosította.

Az osztályzati kilátás stabilizálásához fűzött indoklásában az S&P kiemelte: megítélése szerint nem váltak valóra azok a lefelé ható kockázatok, amelyeket csaknem két évvel ezelőtt, a francia osztályzati kilátás negatívra rontásának idején azonosított.

A kilátás felülvizsgálata elsősorban az adórendszer és a munkapiaci szabályozás fokozatos reformját tükrözi, és azt a stabilizáló hatást, amelyet e reformok várhatóan a foglalkoztatásra, a gazdasági növekedésre, a versenyképességre és a közfinanszírozási rendszerre gyakorolnak - áll a Standard & Poor's péntek esti londoni elemzésében.

A cég hangsúlyozza, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány a 2009-es válságévben mért 7,2 százalék után tavaly már csak 3,5 százalék volt, vagyis alacsonyabb a költségvetésben szereplő 3,8 százalékos célnál is. Ennek oka mindenekelőtt a hitelköltségek meredek csökkenése, amelynek fő tényezője az eurójegybank (EKB) tavaly kezdett mennyiségi enyhítési ciklusa.

Mindemellett a költségvetési szektor elsődleges - a kamatfizetések és nyugdíjköltségek nélkül számolt - kiadásai nominálértéken még csökkentek is - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A cég az idei évre 1,3 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést vár a francia gazdaságban.

Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól - mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő már évekkel ezelőtt megvonta a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" államadós-besorolást. A Fitch Ratings az S&P-hez hasonlóan "AA", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Aa2" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú francia szuverén adósságot, egyaránt stabil kilátással. Ezek az osztályzatok két fokozattal maradnak el az "AAA/Aaa" szinttől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.