Brexit

Évi 66 milliárd fontba is kerülhet a hard Brexit

Kiszivárogtatott kormányzati becslések szerint évente 66 milliárd font (23 ezer milliárd forint) adókiesést is okozhat a brit államháztartásnak a hard Brexit, ha Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem annak egységes belső piacáról is kivonulna.

2016.10.12 02:30MTI

A The Timeshoz eljutott, a konzervatív brit napilap által kedden ismertetett pénzügyminisztériumi forgatókönyv-változatok szerint, ha Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az unióból, a brit hazai össztermék (GDP) tizenöt évi előrejelzési távlatban 5,4-9,5 százalék közötti mértékben maradhat el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az akadálytalanul folytatódó EU-kereskedelem esetén addigra elérhetne.

A tárca becslése szerint hard Brexit esetén a külkereskedelmi forgalom és a brit gazdaságba érkező közvetlen külföldi befektetések értéke egyaránt hozzávetőleg 20 százalékkal zuhanna, és mindez 38-66 milliárd font közötti éves adóbevétel-kiesést okozna.

A The Times hangsúlyozza, hogy tervezetről van szó, amelyet a Downing Streetnek még jóvá kell hagynia a közzététel előtt. A lap szerint a kabinet tagjai magánbeszélgetésekben nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Nagy-Britanniának sikerül testreszabott kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie az EU-val a kilépés utáni időszakra.

Nagy londoni elemzőházak friss tanulmányai szerint a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorában is súlyos károkat okozhat a hard Brexit, és ennek is lennének erősen negatív adóbevételi hatásai.

A City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK e héten ismertetett részletes hatástanulmánya - amelyet az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állított össze - kiemeli, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor és a hozzá kapcsolódó, nagy-britanniai székhelyű kiszolgáló háttér éves bevétele hozzávetőleg 190-205 milliárd font, a szektor 120-125 milliárd font bruttó hozzáadott-értéket állít elő, 1,1 millió munkavállalót foglalkoztat és 60-67 milliárd font adót fizet be a brit költségvetésbe.

A Brexit-forgatókönyvek legrosszabb változata szerint az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font bevételcsökkenést, 31-35 ezer munkahely megszűnését és 3-5 milliárd font adóbevétel-kiesést okozva. Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel, 34-40 ezer munkahely és 5 milliárd font adóbevétel kerülhetne veszélybe.

A legrosszabb forgatókönyv szélsőérték-hatása mindezek alapján akár 38 milliárd font bevételcsökkenéssel, 75 ezer munkahely megszűnésével és 8-10 milliárd font adóbevétel-kieséssel járhat - áll a TheCityUK megbízásából készült hatástanulmányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.