Innováció

3 ezer eurós díjat nyert a magyar Greenergy

Áramfogyasztást csökkentő innovációval lett harmadik Varsóban egy hazai startup.

2016.09.22 07:45MTI
Shutterstock

Harmadik helyezést ért el a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.

Dervalics Ákos, a magyar résztvevőket felkészítő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. innovációs szolgáltatások vezetője az MTI-nek szerdán elmondta: a Greenergy 3 ezer eurós díjat nyert és lehetőséget arra, hogy 150 ezer euró értékben erőforrásokat vegyen igénybe a KIC InnoEnergy Highway nevű inkubációs programban annak érdekében, hogy a vállalkozás eljusson "az első vevőig". Arra a pontra, amikor már érdemes további tőkét bevonni, megadva hozzá a szükséges támogatást, szolgáltatásokat, valamint forrást - ismertette.

A Greenergizer kereskedelmi egységek áramfogyasztását, villanyszámláját képes legalább 10 százalékkal csökkenteni egy saját fejlesztésű megoldással. A fejlesztés szabályozza az áruházakban található hűtők, légkondicionáló berendezések teljesítményét és akkor vásárol áramot, amikor annak kedvezőbb a tarifája az áramtőzsdén - fejtette ki Dervalics Ákos.

Elmondta, a versenyen 13 országból több mint 100 vállalkozás indult, ezt szűkítették 14 csapatra, akik közül a felkészítés után 10-en vettek részt a döntőben. Az elődöntőt Magyarországon júniusban tartották, és a Greenergizer mellett a Leap nevű csapat is bejutott a döntőbe, amely egy szupergyors, 15 perces programmal működő mosógépet fejlesztett - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.