Energia

Megnyílt a Balkán első magánhőerőműve

A hőerőmű várhatóan évente több mint 2 millió megawattóra áramot termel majd.

2016.09.20 18:09MTI

Megnyílt a Balkán első magánhőerőműve kedden az észak-bosznia-hercegovinai Stanariban.

A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalának beszámolója szerint a hőerőmű várhatóan évente több mint 2 millió megawattóra áramot termel majd. Az üzemeltető, a brit-szerb tulajdonú Energy Finance Team (EFT) 2005-ben már megvásárolt a környéken egy szénbányát, ahol a hőerőmű működéséhez 108 millió tonna szenet tudnak kitermelni, ami a becslések szerint negyven évre lesz elegendő.

A hőerőmű működése a befektetők és boszniai szerb politikusok állítása szerint megfelel az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak.

Az 550 millió eurós (169,8 milliárd forint) projekt 30 százalékát az EFT csoport finanszírozta, 70 százalékát pedig a Kínai Fejlesztési Bank hitele biztosította.

A vállalatban mintegy 900 munkahelyet hoznak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.