Toxikus kötvények

Amerika 14 milliárd dollár kártérítést követel a Deutsche Banktól

Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárt követelt csütörtökön a német Deutsche Banktól kártérítésként, mert a jelzáloghitel-válság előtt fedezett nélküli, úgynevezett mérgező (toxikus) kötvényeket forgalmazott.

2016.09.16 07:44MTI

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői között tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-ban kirobbant jelzáloghitel-válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt. Az amerikai igazságügyi minisztérium azért perel, mert az általa képviselt ügyfelek szerint a német központi bank a jelzáloghitel-válság kirobbanása előtt félrevezette a befektetőket, fedezet nélküli kötvényeket adott el nekik.

A The Wall Street Journal információi szerint a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak és az amerikai fél nehéz vitákra számít. A Deutsche Bank megerősítette a The Wall Street Journalnak a tárgyalások tényét, és bár részletekkel nem szolgált, közleményében leszögezte, a cégnek "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

Az amerikai lap ugyanakkor idézi a német bank jogászait, akik állítólag magánbeszélgetésekben jelezték, hogy a bank legfeljebb 2-3 milliárd dollár kártérítést lenne hajlandó fizetni. A jogászok arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már 1,9 milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre. A nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek ki azért, mert a jelzáloghitel-válság robbanása előtt becsapták ügyfeleiket, és mérgező (fedezet nélküli) kötvényeket adtak el nekik. A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America fizette ki, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank - a Citigroup a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley - összesen 23 milliárd dollárt fizetett büntetésként és úgynevezett fogyasztói segítségként (ez a perlő ügyfelek helyzetének javítását szolgáló döntéseket jelent). Valamennyi bank elismerte, hogy korábban nem járt el tisztességesen. Az amerikai illetékesek más európai bankok - köztük a Credit Suisse, az UBS vagy a Royal Bank of Scotland - korábbi gyakorlatát is vizsgálják.

Az Egyesült Államok és a Deutsche Bank közötti nyílt vitára néhány nappal azután kerül sor, hogy amerikai politikusok - köztük a Jack Lew pénzügyminiszter, Paul Ryan, a képviselőház elnöke és kongresszusi politikusok egész sora - meglehetősen ingerülten reagált az Európai Unió azon döntésére, hogy az Apple amerikai informatikai óriásnak csillagászati összegű adóelmaradást, 13 milliárd eurót kell befizetnie Írországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.