Mobil

Uniós szóvivő: felszámolta a roamingdíjakat az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője szerint az EB hétfőn bejelentett javaslata értelmében "2017 júniusától nem kell roamingdíjat fizetni, a roamingdíjakat az Európai Bizottság felszámolta".

2016.09.07 17:10MTI

Margarítisz Szkínász meglepettségének adott hangot, amiért a javaslatot - "az Európai Bizottság egyik sikertörténetét" - a sajtó "rosszul mutatta be".

A bejelentést követően megjelent sajtóbeszámolók szerint az uniós bizottság nem tett eleget ígéretének, a roamingdíjak - azaz a külföldön biztosított mobiltelefon-szolgáltatás a hazaitól eltérő díjszabáson való értékesítésének - eltörlésére, csupán évente 90 napra biztosítaná a roamingdíj-mentességet.

A szóvivő aláhúzta, noha az uniós polgárok évente mintegy 12 napot töltenek külföldön, azaz ennyi ideig használják egy másik ország szolgáltatójának a hálózatát, az Európai Bizottság 90 napban határozta meg a roamingdíjmentes időszakot.

"Ennek oka, hogy utazó emberek millióinak szeretnénk megkönnyíteni az életét. Üzletembereknek, diákoknak, nyaralóknak. Nekik szeretnénk segíteni, nem pedig azoknak, akik tartósan külföldön élnek, de megtartják az eredeti felhasználói előfizetésüket" - fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette: a 90 napos díjmentesség a szigorúan meghatározott minimum. A szolgáltatók a roamingszolgáltatásaikat ennél hosszabb ideig is ingyenessé tehetik. A bizottság minden szolgáltatót arra ösztönöz, hogy lépje túl ezt a meghatározott minimumot - tette hozzá a szóvivő.

Az Európai Bizottság hétfőn tette közzé a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét, amelynek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a hazai feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

A bizottság tájékoztatása szerint a roamingdíjak fizetése alól legfeljebb háromszor, egymást követő 30 napos időszakra lehet majd mentesülni. A felhasználóknak 30 napos külföldi tartózkodás után be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat.

Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a 90 napos keretbe.

A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhassanak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.