Fejlesztés

A Jamal légitársaság Magyarországra is indít járatokat Moszkva negyedik nemzetközi repülőteréről

A moszkvai közúti körgyűrűtől mintegy 20 kilométerre délkeletre fekvő Zsukovszkij kiépítésének első üteme 2014-ben kezdődött el.

2016.08.29 02:30MTI

Budapesti járatok indítására kapott engedélyt a Jamal orosz légitársaság Moszkva új, negyedik nemzetközi repülőteréről, Zsukovszkijról - közölte kedden a Vesztyi.ru orosz hírportál.

Az orosz közlekedési minisztérium felügyelete alatt működő kormányközi bizottság a Jamal mellett az Uralszkije Avialinyii és a VIM-Avia számára engedélyezte új légi járatok zsukovszkiji indítását.

A Jamal Magyarország mellett Ausztriába, Németországba, Csehországba, Bulgáriába, Grúziába, Kazahsztánba, Kirgizsztánba és Tádzsikisztánba repül majd. A légitársaság két Airbus A-320-asa a tervek szerint októberben indul el az új útvonalakon. Zsukovszkiról az Egyesült Államokba és Kínába is repülnek majd.

A zsukovszkiji nemzetközi repülőteret hivatalosan május 30-án avatták fel. A Jamal jelenleg 19 orosz városba, valamint egyebek között Bulgáriába, Görögországba, Horvátországba, Montenegróba, Olaszországba és Törökországba indít onnan rendszeres és charterjáratokat.

Az alapvetően "fapados" és charterjáratok fogadására berendezkedő zsukovszikiji repülőtér kiépítése mellett az orosz főváros három nemzetközi repülőtere - Seremetyevo, Vnukovo és Domogyedovo - túlzsúfoltsága és szolgáltatásainak drágasága miatt döntöttek. (Korábban a 2010-ben bezárt Bikovo is fogadott nemzetközi járatokat.)

A moszkvai közúti körgyűrűtől mintegy 20 kilométerre délkeletre fekvő Zsukovszkij kiépítésének első üteme 2014-ben kezdődött el, amelynek keretében egy 15 ezer négyzetméteres terminál készült el, áteresztő képessége évi 4 millió utas. 2019-re a tervek szerint a létesítménynek két, együttesen 60 ezer négyzetméteres terminálja lesz, évi 12 millió fős kapacitással.

A repülőtér tulajdonosa a 75 százalék mínusz egy részvény arányban a repterek építésére, bővítésére és igazgatására szakosodott litván Avia Solutions Group holdinghoz tartozó Ramport Aero Rt., amely a balti állam és Oroszország mellett Lengyelországban és Olaszországban is jelen van. A kisebbségi tulajdonos a technológia-kivitelt támogató Rosztyeh (Rostec) állami cég Rosszija elnevezésű közlekedési és kiállítási leányvállalata.

A tervek szerint 2019-től a Zsukovszkij repülőterére is közvetlen expresszvonat jár majd a moszkvai belvárosból, miként Seremetyevóra, Vnukovóra és Domogyedovóra is. A szerelvények a Kazanyi pályaudvarról indulnak majd. A reptér közelében felépítenek egy 250 szobás szállodát és egy parkolórendszert is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.