Jogsértő reklám

A GVH 30 millióra büntette az Unilevert

Jogsértő összehasonlító reklámja miatt 30 millió forintra bírságolta az Unilever Magyarország Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

2016.08.25 12:42MTI

A tájékoztatás szerint a 2015. február és június között, a televízióban és a mozikban vetített Unilever reklámfilmek ellenőrizhetetlenül és a tárgyilagosságot mellőzve hasonlították össze a Rexona Invisible Black+White, valamint a Nivea Invisible for Black&White izzadásgátló dezodorok hatékonyságát a sárga foltok elleni védelemben.

A GVH megállapította: az Unilever ugyan rendelkezett olyan műszaki jelentéssel a reklám közzétételekor, amely alátámasztja, hogy a Rexona Invisible Black+White izzadásgátló sárga foltok elleni védelme hatékonyabb, mint a Nivea Invisible for Black&White-é, azonban az Unilever a Rexona Invisible Black+White dezodort mint termékcsaládot népszerűsítette, és a termékcsalád más termékei - a golyós dezodor és a stift - esetében ez az összehasonlítás jogszerűtlen volt.

A bírság kiszabásakor súlyosbító körülmény volt, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat hosszú ideig tartott, és a fogyasztók széles körét érte el. Továbbá az is, hogy a Rexona termékcsaládon belül a roll-on és a stift termékek együttes aránya jelentős, és e termékek értékesítése megugrott a reklámok közzétételének idején.

A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy az Unilever felhagyott a kereskedelmi gyakorlattal a versenyfelügyeleti eljárás megindításával, a reklám kialakításánál igyekezett megfelelni a magyar esetjogi elvárásoknak figyelemmel az európai reklámozási gyakorlatra, illetve bizonyos termékek esetében a reklámot a kutatás alátámasztotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.