Ingatlan

Egy év alatt több mint 30 százalékkal nőtt az újépítésű lakások négyzetméterára

Az új építésű lakások száma folyamatosan emelkedik.

2016.08.01 12:58MTI

Az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal, 441 ezer forintra emelkedett júliusban az előző év azonos időszakához képest, a második negyedévben a kínálat jelentős bővülése miatt megállt a drágulás - derül ki az Ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.

Az MTI-nek hétfőn eljutatott közlemény szerint az új építésű lakások száma folyamatosan emelkedik. Az első fél évben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 237 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com statisztikái szerint csak az idén országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az utóbbi években alacsony volt a bázisa az új építésű lakásoknak, így látványos bővülést produkált ez a piac.

Példaként említették, hogy júliusban Budapesten 23 százalékkal, 556 ezer forintra emelkedett az új lakások átlagos négyzetméterára éves összevetésben. Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Fejér megyében 45 százalékkal, 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal, 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Győr-Moson-Sopron megyében 7 százalékkal, 322 ezer forintra bővült az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal, 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki kifejtette: bár éves szinten jelentős áremelkedést mutatnak az adatok, a második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig emelkedtek az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható - tette hozzá a szakértő.

Kiemelték: az új építésű lakások piacán növekedési potenciált jelent, hogy a kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát - 15-16 százalékát - adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható.

Balogh László szerint bár a kereslet is adott a piacon, a vevők pénzügyi mozgástere korlátot szab a drágulásnak, a kínálati oldal bővülése miatt azonban árcsökkenésre nem lehet számítani. A szakember úgy vélte, hogy a lakásforgalmazók rövidtávon inkább a műszaki tartalommal - konyhabútor, kedvezményes vagy ingyen garázs felajánlásával - harcolnak majd a vásárlókért az árengedmények helyett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.