Társadalom

Évi 78 milliárd fontba kerül a szegénység következményeinek enyhítése Nagy-Britanniában

Adófizetőnként évi 1200, összességében pedig plusz 78 milliárd fontba (28 782 milliárd forintba) kerül Nagy-Britanniában a szegénység következményeinek enyhítése egy hétfőn ismertetett jelentés szerint.

2016.08.02 04:30MTI

A Joseph Rowntree szociális szakpolitikai alapítvány azokat a rétegeket vizsgálta, amelyek az átlagkereset kevesebb mint 60 százalékából élnek.

A szigetországban a maga nemében első ilyen átfogó jelentésből kiderült, hogy szegénység következményeinek enyhítése a brit állami egészségügyi ellátó szolgálatra (NHS) rója a legnagyobb, 29 milliárd fontos terhet, a szegénységben élőknek ugyanis "nagyobb valószínűséggel" gyengébb az egészségük. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a szegénység összefüggésben áll a mozgásszegény életmóddal, a silány táplálkozással és az olyan szokások kialakulásával, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Az oktatási rendszerben évi 10 milliárd fontot fordítanak többek közt olyan programokra, mint az ingyenes étkeztetés. A gyermekjóléti szolgálatok 7,5 milliárd fontot költenek például a kisgyerekek felügyeletére.

A rendőrség és a büntetés-végrehajtási rendszer plusz költségei kilencmilliárd fontot tesznek ki, a szegényebb rétegekben és környékeken ugyanis nagyobb a bűnözési ráta a jelentés szerint.

A szociális támogatások rendszeréből 4,6 milliárdot fordítanak a felnőttek ellátására, a lakhatás segítése pedig négymilliárd fontot emészt fel a költségvetésből.

A brit kormány a foglalkoztatás növelésében látja a szegénység leküzdésének elsődleges eszközét, és állítása szerint sikerült is haladást elérnie ennek terén.

A Joseph Rowntree Alapítvány a skóciai Heriot-Watt és a Loughborough Egyetemmel készítette a tanulmányt. Az évi 78 milliárd fontos költségbe nem számították bele az állam által folyósított különböző segélyeket.

Julia Unwin, az alapítvány vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a szegénység megfosztja az embereket a lehetőségektől, a társadalmat pedig olyan tehetséges emberektől, akik amúgy értékes tagjai lehetnének. A szegénység lassítja a gazdasági növekedést, csökkenti a termelékenységet és az adóbevételeket - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.