Eredmény

Gyorsabb ütemben csökkent a munkanélküliség az elemzői várakozásoknál

A következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása.

2016.07.29 04:39MTI

Gyorsabb ütemben csökkent a munkanélküliség az elemzői várakozásoknál április-júniusban éves szinten, az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint akár 5 százalék alá is csökkenhet a ráta a nyár végén.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott adatai szerint április-júniusban 76 ezerrel, 234 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, és 1,8 százalékponttal 5,1 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 343 ezer 700 volt, 142 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Oszlay András, a Takarékbank elemzője kifejtette, az 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta jóval alatta áll az elemzői várakozások mediánjának megfelelő 5,4 százaléknak. A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy a gazdaság munkahelyteremtő képessége továbbra is erős, az első negyedévi lassulást túlnyomó részben egyszeri, technikai okok magyarázzák, és ezek megszűnését követően ismét élénkülni fog a növekedés.

Mint írta, az üzleti felmérésekből továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödése rajzolódik ki, a nyár végén átmenetileg akár 5 százalék alá is kerülhet a munkanélküliségi ráta, az év átlagában pedig akár 5,5 százalék alá is csökkenhet.

Az európai munkaerőpiaci célkitűzések (75 százalékos foglalkoztatottság 2020-ig) szempontjából releváns 20-64 éves korosztályon belül a foglalkoztatási ráta immár 71,4 százalékos, bár ebben jelentős területi szóródás figyelhető meg. A legmagasabb, illetve a legalacsonyabb foglalkoztatási rátával bíró két régió (Közép-Magyarország, illetve Észak-Alföld) között a különbség meghaladja a 10 százalékpontot - jelezte.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában kiemelte, az is figyelemreméltó, hogy az aktivitási ráta új csúcsra, 61 százalékra emelkedett a 15-74 éves korú népesség körében.

A szakértő szerint amellett, hogy a gazdasági aktivitás élénkülésével a munkaerőpiac folyamatosan feszesebbé válik, az idénymunkáknak köszönhetően nyáron átmenetileg még nagyobb lendülettel javulhatnak a munkaerőpiaci indikátorok.

Az Erste elemzője is úgy látja, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, és a szezonális hatásoknak köszönhetően átmenetileg 5 százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta, míg idén átlagosan 5,3 százalékra számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.