Termelés

A Dunaferr szerepe meghatározó az újraiparosításban

A legutóbbi nyilvános cégadataik szerint a 2014-es üzleti évben 88 milliárd forint belföldi és 174 milliárd forint exportbevételt értek el.

2016.07.26 01:30MTI

A magyar ipari termelés egyik legmeghatározóbb vállalata a Dunaferr, amely meghatározó szerepet vállal a kormány iparosítási programjának megvalósulásában, amelynek révén az elmúlt hat év alatt a magyar ipari termelés 24,3 százalékkal növekedett és idén májusban 9,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - mondta Szijjártó Péter az ISD Dunaferr felújított nagyolvasztójának átadó ünnepségén hétfőn Dunaújvárosban.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, csak az tud erős és versenyképes maradni ma Európában, akinek erős ipara van. Éppen ezért 2010-ben a kormány úgy döntött, hogy az ország újraiparosításával erős alapot ad a magyar gazdaság versenyképességének.

A beruházás várhatóan lehetővé teszi majd, hogy a jövőben a kisebb megrendeléseknek is eleget tudjon tenni a vállalat és jelentősen javuljon az előállított termékek minősége. A cél az évi kétmillió tonna termék előállítása - fogalmazott az eddig évente mintegy 1,7 millió tonna terméket gyártó cég vezetője, Jevgenyij Tanhiljevics.

Annak érdekében, hogy a dunaújvárosi kohászati kombinát újra régi fényében csillogjon, olyan beruházásokat kell végrehajtani, amelyek lehetővé teszik, hogy a Fejér megyei vállalatcsoport meg tudjon felelni a legmodernebb kor kihívásainak - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: a Dunaferr a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóiparban is fontos szerepet játszik és egyre fontosabb beszállítóvá válik. A magyar gazdaság szerepét alapvetően meghatározó autóipar egyre nagyobb mértékben számít a Dunaferrben előállított termékekre és alapanyagokra. A most felújított kettes számú kohó élettartama 12 év, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az autóipar kiszolgálása hosszú távon megtörténhessen.

Emellett a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is számítanak a Dunaferr munkájára. Az atomerőmű két új blokkjának felépítéséhez félmillió tonna hengerelt acélra lesz szükség, melyet a dunaújvárosi vállalat állíthat majd elő - mondta a miniszter.

A cégvezető beszámolt arról is, hogy a fejlesztés a meleghengermű modernizálásával folytatódik a cégnél, amely 5361 dunaújvárosinak ad munkát, de a beszállítókat is figyelembe véve 12 ezer ember megélhetéséről gondoskodik.

A cég illetékesei arról nem kívántak tájékoztatást adni, hogy mennyibe került a beruházás, és ehhez járult-e állami támogatás.

A legutóbbi nyilvános cégadataik szerint a 2014-es üzleti évben 88 milliárd forint belföldi és 174 milliárd forint exportbevételt értek el. Teljes árbevételük 262 milliárd forintra csökkent az előző év 271 milliárd forintos teljesítményéről. Mindkét évben 21 milliárd forint adózás utáni veszteséget számoltak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.