Szakértő

Török puccskísérlet: többszörösen jogsértő lenne halálbüntetéseket kiszabni

Bár módosíthatná a parlament a törvényeket, van egy fel nem mondható szerződés...

2016.07.24 12:46MTI

Többszörösen jogsértő lenne halálbüntetéseket kiszabni Törökországban a puccskísérletben részt vevőkre - közölte Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Tóth Norbert elmondta: a török büntető törvénykönyv és az alkotmány is tiltja a halálbüntetést. Bár ezeket módosíthatná a parlament, ez ellentétes lenne a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával, amely egy fel nem mondható szerződés, és Törökország csatlakozott hozzá a kétezres évek közepén.

Másrészt, a visszamenő hatályú törvénykezés szintén jogellenes, így még ha a törökök be is vezetnék a halálbüntetést, akkor sem szabhatnának ki ilyen ítéletet a puccskísérlet résztvevőire.

Tóth Norbert arról is beszélt, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő által elrendelt és a parlamentben csütörtökön megszavazott három hónapos rendkívüli állapot jogi értelemben inkább szükségállapot, amelyben átmenetileg fel lehet függeszteni bizonyos kötelezettségek végrehajtását.

A szabadságjogok csorbításának azonban mind a török alkotmányban, mind a nemzetközi jogban vannak korlátai, vagyis a rendkívüli állapot bevezetése nem jelenti azt, hogy Erdogan bármit megtehet - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.