Turizmus

Turisztikai kormánybiztos: a fizetőképes külföldi vendégkört kell megnyerni

Tavaly 3,8 millió turista járt a fővárosban, ebből 3,2 millióan külföldről érkeztek.

2016.07.18 04:30MTI

A minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése a célja az új turizmusfejlesztési koncepciónak, amely az év végére készül el - mondta a turisztikai kormánybiztos vasárnap Budapesten a fővárosi turisztikai fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatóján.

Bienerth Gusztáv beszámolt arról is, hogy tavaly 3,8 millió turista járt a fővárosban, ebből 3,2 millióan külföldről érkeztek. A bruttó szállásdíj bevétel 104 milliárd forint volt, ennek 96,4 százalékát a külföldi vendégéjszakák adták, ami 16 százalékos növekedés az előző évhez képest. Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban Budapest Bécs és Prága mögött áll, a magyar turizmus alulárazott. Példaként említette, hogy Bécsben a nettó szobaár 100,6, Prágában 79,1, Budapesten azonban csupán 73,5 euró.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) célja az, hogy a fejlesztések ne az árversenyen alapuló tömegturizmust, hanem a minőségi turizmus kialakítását szolgálják, amihez a fizetőképesebb külföldi vendégkör megnyerése szükséges. Ehhez pedig innovatív, minőségi szolgáltatások, attrakciók kellenek - mondta. Ebbe a koncepcióba illeszkedik többek között az új, 4000 ember befogadására képes konferencia-központ, amely Budapestet Európa legjelentősebb konferenciaturisztikai helyszínei közé emelheti, valamint a Várnegyed felújítását célzó Hauszmann-terv - fogalmazott a kormánybiztos.

Az év végére elkészülő új turizmusfejlesztési koncepció hozzájárul majd az úgynevezett Budapest brand kialakításához is, a projekten a kormány, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a főváros közösen dolgozik - mondta Bienerth Gusztáv.

Kiemelte: a főváros turisztikai arculatát olyan kulturális, szórakoztató, sportrendezvények formálják, mint például a Sziget fesztivál, a Reb Bull Air Race, a 2017-es vizes világbajnokság, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok.

Mint az MTI korábban megírta, jövőre 21 milliárd forint áll majd rendelkezésre a turizmus fejlesztésére, ez az ágazatra fordítható idei forrásoknak közel a négyszerese.

Bienerth Gusztáv emlékeztetett: két lépcsőben csökken majd a vendéglátás általános forgalmi adója (áfa), a jelenlegi 27 százalékról 2017. január 1-jétől 18 százalékra, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékra.

Ezzel egyidejűleg 2018. január 1-jével bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, ami várhatóan további 30 milliárd forintos forrást biztosít majd a turizmussal összefüggő feladatok ellátására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.