Mezőgazdaság

Jó a búzatermés, alacsony ár várható

5 millió tonna búza kerülhet a magtárakba.

2016.07.06 14:14MTI

Jó búzatermés mellett alacsony terményár várható idén Magyarországon, 5 millió tonna búza kerülhet a magtárakba a Magro.hu online mezőgazdasági piactér előrejelzése szerint.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint egész évben mérséklődött a búza ára, a kukorica ugyanakkor a kezdeti árcsökkenés után jelentősen drágult a nyár közepére. A két ellentétes mozgás miatt a második negyedévben stabilan alakult a Magro Gabonaindex (MGX) értéke és június végén 10330 ponton állt a megelőző 10291 ponthoz képest.

A portál adatai szerint mintegy 15-20 százalékkal olcsóbb idén a búza, mint tavaly. Kevéssel 51 ezer forint felett nyitott januárban az étkezési minőségű termény a legközelebbi lejáratra és 43,5 ezer forinton fejezte be a júniust. A takarmánybúza hozzávetőlegesen ott zárta a félévet, ahol az évet kezdte, 41 ezer forinton.

A magyarországi termelői árak szorosan együtt mozogtak az árutőzsdével. A januári 50 ezer forintos ár közeléből az étkezési búza 42-43 ezer forintig csökkent, míg a takarmánybúza többé-kevésbé állandóan a 42-45 ezres ártartományban mozgott.

A Magro.hu közölte: a világpiacon jobbára stagnáltak a búzaárak ebben az évben.

Az aratás hamarosan kezdődik az országban, ha marad a hosszú távon a jó idő kevés csapadékkal, akkor 5 millió tonna körüli, jó minőségű búza kerülhet a magtárakba - írták. Mivel azonban az aktuális és a várható terményárak is elég alacsonyak - amire az olcsó kőolaj is rásegít - elhúzódó értékesítésekre és a továbbiakban is viszonylag alacsony árakra van a legnagyobb esély.

Jelezték, hogy bár a kukorica betakarítása még messze van, de a tavalyi évhez hasonlóan 45-46 ezer forint közelébe árazta be a piac az új termény tonnáját. A kukorica termelői ára viszonylag magasan, 45 ezer forint közelében kezdett januárban. Tavasszal volt egy kis visszaesés, de a félév végére újra visszatornázta magát 50 ezer forint alá. A termény árfolyama Európában 15 százalékos pluszban van, a tonnánkénti ár a 170 eurót közelíti. A tengerentúlon a kukoricaárak a januári nyitóárra zuhantak vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.