Gazdaság

Hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez.

2016.06.29 16:20MTI

Néhány héten belül több mint 6 tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a Duna parton, a haltelepítési akció első állomásán.

Bitay Márton, a Nemzetközi Duna nap szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a dunai haltelepítési program első állomásán 600 kilogramm kecsegét engedtek a folyóba. Hozzátette: a programot a kormány több mint 60 millió forinttal támogatta.

A kecsege mellett széles kárászt is telepítenek, nem a folyókba, hanem mocsaras, nádas területeken fekvő élővizekbe.

Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez - fogalmazott az államtitkár.

Bitay Márton elmondta: a kormány célja, hogy a halfogyasztás a mindennapi étkezés része legyen, emellett támogatja, hogy hal a prémium kategóriájú fogások között is helyet kapjon. Példaként említette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt, ahol a résztvevőknek az egyik fogás elkészítéséhez kecsegét kellett felhasználniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.