Zsolnay

Porcelánmanufaktúra: határidőre befizették a helyiadó-tartozást

A hétfői határidőre átutalással fizette meg 96 millió forintos helyiadó-tartozását a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

2016.06.28 15:52MTI

A helyiadó-tartozása miatt hétfő délután az összegre inkasszót nyújtott be a Zsolnay számlájára a pécsi önkormányzat - írta meg hétfőn a Pécsi Újság.hu.

Cséplő Petra, a cég igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a szóban forgó összeghez nem inkasszó alkalmazásával jutott hozzá a pécsi önkormányzat, hanem a Zsolnay átutalással fizetett, amely tranzakciót dokumentumokkal tudja igazolni.

Az MTI kereste a pécsi önkormányzatot, ahol az ügyben nem kívántak nyilatkozni.

Bachar Najari, svájci-magyar üzletember 2013-ban a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészét szerezte meg 180 millió forintért, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak. A város és az új tulajdonos kapcsolatának megromlása arra vezethető vissza, hogy a cég ezt határidőre nem hajtotta végre, és kötelezettségét egy ingatlan apportálásával teljesítette.

A kormány 2016 februárjában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, amin a cég fő tulajdonosi köre megdöbbent, mondván ehhez nem áll fenn jogalap.

A cégnél április végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) indított büntetőeljárást költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. A pécsi közgyűlés közben Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez a Zsolnay mintegy 130 korábbi alkalmazottja szerződött át június elején.

Bachar Najari, a porcelánmanufaktúra főtulajdonosa szerint a megrendeléseket teljesíteni tudják a megmaradt gárdával is.

Június közepén sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: támadás indult a Zsolnay ellen, azért keltették rossz hírét a cégnek, mert az uniós támogatások, épület-felújítási projektek és a pirogránit üzletágban rejlő üzleti lehetőségek miatt azt meg akarja szerezni egy lobbicsoport.

Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy múlt hétfőn ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zsolnayhoz a Zalaegerszegi Törvényszék; Börcsök Sándor ideiglenes vagyonfelügyelő korábban az MTI-nek azt mondta: folyamatban van a cég vagyoni helyzetének felmérése. Az ideiglenes vagyonfelügyelő ellenjegyzési joga a rendes gazdálkodás körét meghaladó ügyletek vonatkozásában áll fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.