KÖFE

Luxus termék - kiemelkedő minőség?

Avagy könnyebb-e a fogyasztói igényérvényesítés prémium kategóriás áruk hibája esetén?

2016.06.19 20:30ma.hu

Napjainkban egyre nagyobb divat neves márkaboltok, luxusüzletek árucikkeit megvásárolni illetve viselni, de vajon könnyebb helyzetben vannak-e az ilyen termékeket kedvelő, illetve előnyben részesítő fogyasztók egy-egy reklamáció esetén? Az alábbi példákban olyan - az Egyesülethez eljuttatott - esetek szerepelnek, melyek alapját a bevezetőben említett termékek megvásárlása szolgáltatta.

Anyaghibás kabát 467.000.- Ft vételárért

Egy fogyasztó arról számolt be az Egyesületnek, hogy 467.000.-Ft-os kabátját néhány alkalommal tudta csak viselni, mivel hamar kiderült a ruhadarabról, hogy anyaghibás. Az egyebekben szavatossági határidőben bejelentett panasza szerint megdöbbenve észlelte, hogy több helyen, a varrások mentén bomlani kezdett a kabát anyaga, illetve a hát résznél két szakadás is keletkezett. Hiába reklamált azonnal a vállalkozásnál, az üzlet arra hivatkozott, hogy szerintük az utcán vághatta ki a kifogásolt résznél valaki. A kabát javítását ezért nem is vállalta, csak a bélésnél. A fogyasztó később ismét kifogást terjesztett elő, mikor a vállalkozás végre bevizsgálásra küldte a terméket a gyártóhoz Olaszországba, mint utóbb kiderült eredménytelenül, hiszen ugyanúgy kapta vissza a fogyasztó, ahogy a terméket a boltban leadta. Végül a fogyasztó kálváriája egy általa indított békéltető testületi eljárásban ért eredményesen véget, ahol a vállalkozás elismerte a hibás teljesítést és visszafizette a kabát vételárát.

Csereigény egy luxus-, de nem hibás ágynemű miatt      

Szerencsésen alakult viszont annak a fogyasztónak az esete, aki luxus divatháztól vásárolt ágyneműt, azonban egy véletlen folytán elnézte a méretet és kisebbet vitt haza, mint amilyet szeretett volna. Jogszabály szerint mivel a terméknek minőségi hibája nincs, ezért a csereigény sem megalapozott, így azt követelni nem lehet, a teljesítése csupán a kereskedő jóindulatán múlik. Az üzletben azonban a fogyasztó által bemutatott nyugta ellenében azonnal kicserélték az ágynemű garnitúrát a megfelelő méretre.

A drága sport karóra garanciális javításának esete

Szintén egy fogyasztóval történt, hogy csúcskategóriás sport karórájának a csatja eltörött, ezért - értelemszerűen még a jótállási időn belül - leadta azt a márkaüzletben javításra. Az óráért csupán egy hónap múlva mehetett a fogyasztó. Kiderült, hogy a vállalkozás csak nehezen tudta beszerezni a csatot, illetve a garanciális ügyintézés is hosszú ideig tartott, mivel a fogyasztót egyik üzletből a másikba küldték, végül egy olyan szakszerviz végezte el a javítási munkát, mely a terméket eladó üzlethez képest a főváros túlsó pontján volt fellelhető. A fogyasztó ezért is, és végül azért is csalódott a márkában, mert a javítást követően nem sokkal ismét eltörött a csat, ráadásul vételár visszatérítési igényét is csak egy későbbi békéltető testületi eljárásban tudta érvényre juttatni.

Neves divatmárka ruhadarabja színezte el a fogyasztó táskáját

Egy fogyasztó igencsak meglepődött, mikor újonnan vásárolt márkás, fekete színű nadrágja már az első viselés során elszínezte a nála lévő, egyebekben vajszínű kézi kistáskát. Ezért minőségi kifogást terjesztett elő a kereskedőnél, aki a nadrágba varrt címkén szereplő figyelemfelkeltő felhívás (vigyázat! az anyag elszínezheti a vele érintkező ruhadarabokat) ellenére visszatérítette a nadrág vételárát, továbbá felajánlotta a fogyasztónak, hogy a táska tisztíttatásának költségét átvállalja.

Végezetül a fenti, kevésbé szerencsés példák esetén is kijelenthető, hogy jól jöhet a fogyasztóknak egy gyors, egyszerű és hatékony megoldás - békéltető testületi eljárás keretében -, ha nem sikerül a vitájukat rendezni közvetlenül a kereskedőkkel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.