Pénzügy

A GVH engedélyezte az OTP-nek az AXA Bank hitelezési és banki üzletágának megvételét

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja az AXA Bank Europe S.A. Magyarországi Fióktelep hitelezési és banki üzletágát, mert a tranzakció következtében nem várhatók a versenyre káros hatások.

2016.06.13 14:25MTI

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy az AXA Bank magyarországi üzletága 2011. óta nem folytat aktív ügyfélszerzést hitelezési tevékenysége körében, piaci szerepe pedig egyik vizsgált piacon sem jelentős.

A közlemény szerint az OTP és az AXA Bank is foglalkozik lakossági és vállalati bankszámla-vezetési, betéti kártya és betéti szolgáltatások nyújtásával, valamint lakossági lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelezéssel.

A GVH döntése szerint kizárható, hogy a tranzakció kedvezőtlen versenyhatással járna az ágazati szabályozási körülményeket is figyelembe véve, mert a piaci részesedésnek csak kismértékű bővülése várható, több, jelentős nemzetközi háttérrel rendelkező versenytárs van jelen a piacon, illetve a megkeresett versenytársak többsége nem fogalmazott meg aggályt az összefonódással kapcsolatban - írták.

Az OTP Bank idén februárban a tőzsde honlapján jelentette be, hogy megállapodást írt alá az AXA Bank Europe S.A.-val a bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról.

Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezésben tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni - tette hozzá az OTP.

Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területet, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. Az akkori közlés szerint a tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le.

Az OTP Bank MTI-hez eljuttatott korábbi tájékoztatása szerint a tranzakció miatt az AXA Bank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs, a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank ügyfelei változatlan módon intézhetik bankügyeiket. Az OTP és az AXA mindent elkövet a zökkenőmentes váltás érdekében.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.