Brit EU-népszavazás

A Hitachi is átgondolná nagy-britanniai beruházásait Brexit esetén

A Hitachi brit gyártókapacitásának bővítését tervezi, de a brit EU-tagság megszűnése e terv átgondolására kényszerítené, mivel továbbra is európai léptékben gondolkodik.

2016.06.07 23:30MTI

Több más japán nagyvállalathoz hasonlóan a Hitachi is újragondolná brit beruházásainak jövőjét, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként kilépne az Európai Unióból - közölte kedden megjelent írásában a japán ipari konglomerátum elnöke.

Nakanisi Hiroaki a Daily Mirror című baloldali londoni napilap kommentárrovatában azt írta: a Hitachi és a brit gazdaságban jelenlévő többi japán nagyvállalat szerint a Brexit-párti - vagyis a kilépésért kampányoló - tábornak nincs válasza arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia miként tudná elérni a költségmentes hozzáférést az EU hatalmas egységes piacához az unión kívülről.

A Hitachi brit gyártókapacitásának bővítését tervezi, de a brit EU-tagság megszűnése e terv átgondolására kényszerítené, mivel továbbra is európai léptékben gondolkodik, és Brexit esetén hátrányos helyzetbe kerülne, ha európai üzleti terveit Nagy-Britanniából próbálná elérni - áll a cég elnökének írásában.

Nakanisi felidézi, hogy a Hitachi egymilliárd font (több mint 400 milliárd forint) értékű beruházást hajtott végre eddig a brit vasúti és energiaipari szektorban, vasúti beruházásainak globális központját is Londonba telepítette. Az 1980-as években a Nissan és a Toyota autógyárak is Nagy-Britanniában hozták létre európai gyártóközpontjukat, abból a meggondolásból, hogy brit részlegeik így európai vállalatoknak minősülnek - írta a Hitachi elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a japán vállalatok közvetlenül 140 ezer, a beszállítói hálózatokkal együtt számolva ennél is sokkal több alkalmazottat foglalkoztatnak Nagy-Britanniában, de ha a brit EU-tagság megszűnik, a jövőbeni beruházások kilátásai rögtön "egész másképp néznének ki".

A brit EU-tagságról döntő népszavazás közeledtével sorra érkeznek a hasonló figyelmeztetések a brit gazdaságban jelenlévő külföldi nagyvállalatoktól, sőt nemrégiben a japán miniszterelnök is aggályainak adott hangot.

Abe Sindzó, aki májusi európai körútja során David Cameron brit miniszterelnökkel is tárgyalt Londonban, megbeszélései után kijelentette: sok japán cég éppen azért hozta létre brit érdekeltségeit, hogy innen elérje a kontinentális EU-piacot is, és a japán vállalati szféra jóval kevésbé tartaná vonzó befektetési helyszínnek a brit gazdaságot, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. A japán kormányfő utalást tett arra is, hogy Nagy-Britannia aligha számíthatna külön kereskedelmi megállapodásra Japánnal, ha kilép az EU-ból. Kijelentette: a japán kormány elsősorban az Európai Unióval mint nagykiterjedésű gazdasági térséggel kíván kereskedelmi tárgyalásokat folytatni, nem külön-külön egyes európai országokkal.

Nemrégiben az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium - amely 25 brit telephelyen közvetlenül 15 ezer, a beszállítókkal együtt közvetve százezer brit alkalmazottat foglalkoztat - szintén egyenes utalást tett arra, hogy ha a választók többsége a kilépésre voksol a népszavazáson, az kérdésessé teheti az Airbus jövőbeni nagy-britanniai beruházásait.

Az alkalmazotti állománynak körbeküldött felhívás szerint az Airbus üzleti modellje teljes mértékben arra épül, hogy a cég minden korlátozás nélkül mozgathassa Európában termékeit, alkalmazottait és üzleti elképzeléseit, és nem hiszi, hogy ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, az javítaná az Airbus nagy-britanniai működésének versenyképességét.

A Microsoft amerikai szoftveróriás brit részlegének vezetője, Michel Van der Bel szinte ezzel egy időben, a cég ötezer nagy-britanniai alkalmazottjának küldött körüzenetében úgy fogalmazott, hogy a további brit EU-tagságtól a Microsoft jövőbeni nagy-britanniai beruházásainak fontos kritériumai függnek.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap keddi értesülése szerint a brit parlament alsóházának EU-párti képviselői a Brexit-tábor népszavazási győzelme esetén megpróbálnák megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiváljon az EU egységes belső piacából is, jóllehet ez azzal járna, hogy a brit kormánynak továbbra is el kellene fogadnia az unión belüli szabad munkaerőmozgás alapelvét, vagyis nem lehetne korlátozni az EU-tagállamokból érkező munkavállalók nagy-britanniai letelepedését. A Brexit-párti tábor egyik fő célkitűzése éppen az EU-ból érkező bevándorlók számának jelentős csökkentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.