Hitelminősítés

Varga: 40-60 milliárd forint megtakarítást jelenthet egy újabb felminősítés

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken felminősítette, így befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar államadósságot.

2016.05.21 10:18MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

Meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő felminősítésében visszaköszönnek a legfontosabb területeken elért eredmények - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter szombaton, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály hozzátette: amikor belevágtak a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. Ez a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek. A hitelminősítő a javuló államháztartási folyamatok, a csökkenő államadósság, a kedvező külső egyensúlyi mérleg és a bankszektor javuló helyzete alapján sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadósságot - mondta.

Ez jó hír a magyar emberek számára abból a szempontból, hogy kevesebbet költ az állam az adósságra, így több pénz jut beruházásokra, adócsökkentésre, bérfelzárkóztatásra - emelte ki.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást.

Varga Mihály megjegyezte azt is, hogy várakozásaik szerint a másik két hitelminősítő is hasonlóképp dönthet, hiszen a három nagy többé-kevésbé együtt mozog, és "furcsának tartaná", ha az egyik intézmény minősítése jelentősen eltérne a másik kettőétől.

Elmondta: ahhoz, hogy a befektetési alapok nagyobb mértékben vásároljanak magyar állampapírt, belső szabályzatok alapján háromból legalább két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülnie a magyar államadós-besorolásnak.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Fitch felminősítésének egyik súlypontja a csökkenő államháztartási hiány, a növekvő adóbevételek, a másik az egyre inkább belső finanszírozásból megvalósuló csökkenő államadósság. Fontos tényező volt Varga Mihály szerint, hogy a fizetési mérleg évek óta Európában is jelentősnek számító többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen járt Magyarország a 108 százalékos kifizetéssel.

A Fitch értékelésében kiemelte, hogy javult a bankszektor helyzete, jelentősen csökkentek a bankok külső kitettségei, és a devizahitelek forintosítása, a bankadócsökkentés, a banki mérlegállomány javulása is szerepelt a döntésben - fejtette ki Varga Mihály.

Kitért arra, hogy újabb felminősítéshez járulhat hozzá a külső adósság további csökkentése, tovább javíthatja a kilátásokat az államadósság további mérséklése is, valamint egy erősebb, stabilabb gazdasági növekedés. Megjegyezte, hogy az első negyedév adatai alapján van mit "javítani és segíteni" ezen a téren. Az üzleti környezettel, kiszámíthatósággal együtt ezek azok az elemek, amelyekkel tovább lehet javítani a kilátásokat - tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter úgy látja, piaci szempontból már rég befektetésre ajánlott kategóriában volt az ország. Amikor a hosszú lejáratú állampapírok hozamai lényegében kedvezőbbek, mint a három fokozattal a magyar besorolás felett lévő Lengyelország hozamai, akkor "nincs miről beszélni" - fogalmazott. Az adósság megújításánál mindenképpen fontos, mit mondanak a hitelminősítők - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a forint túlságos megerősödésétől az euróval szemben azt mondta: az árfolyamváltozás a gazdaság teljesítményét rövid távon kevésbé fogja befolyásolni. Az államadósság egy része még mindig devizában van, a forinterősödés csökkentheti ezt a mértéket - fejtette ki. A másik oldalon ott van az export, ami februárban 9,5 százalékkal bővült, annak ellenére, hogy 310 forint volt az euró átlagárfolyama. Azt mondta, nem tart az erősödéstől, és megjegyezte: a magyar gazdaságban, az exportálókban megvan az a potenciál, hogy ilyen árfolyam mellett is eredményesen tudjanak megjelenni a külső piacokon.

A Fitch Ratings pénteken késő este a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőnek emelte vissza befektetésre ajánlott kategóriába a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát, amelyet az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. Az új besorolás kilátása stabil. A másik két cég, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz", illetve "Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody's magyar osztályzatának kilátása pozitív, ami felminősítés lehetőségére utal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.