Árverés

Kategóriájában rekordáron kelt el egy ritka rózsaszín gyémánt

A 15,38 karátos drágakövet végül 30,8 millió svájci frankért vitték el.

2016.05.18 11:08MTI

Kategóriájában rekordáron, 30,8 millió svájci frankért (8,7 milliárd forintért) kelt el kedden a Sotheby's genfi árverésén egy különösen ritka rózsaszín gyémánt.

Az árverési ház Magnificent Jewels and Noble Jewels (Csodálatos ékszerek és nemes ékszerek) című aukciója szintén rekordbevétellel zárul: 171,1 millió svájci frankot (48,7 milliárd forintot) hagytak ott a vásárlók - olvasható a Sotheby's honlapján.

Fotó: sothesby.com

A Unique Pink (egyedülálló rózsaszín) nevű gyémánt színe - "élénk fantázia rózsaszín" - a legmagasabb minősítést kapta az Amerikai Drágakőtudományi Intézettől, "rendkívül tiszta szerkezete" miatt pedig az igen ritka IIa típusba sorolták. A körte alakú, briliáns csiszolású drágakövet a világ leggyönyörűbb gyémántjai között tartják számon.

A 15,38 karátos drágakő értékét az árverés előtt 27,5-37,4 millió svájci frankra (8-10,6 milliárd forintra) becsülték. A keddi licitálás végül 30,8 millió svájci franknál (8,7 milliárd forintnál) zárult.

Tavaly novemberben Genfben 26 millió svájci frankot (7,3 milliárd forintot) fizetett egy hongkongi üzletember egy 16,08 karátos, "intenzív fantázia rózsaszín" gyémántért. Három hete pedig Hongkongban egy szintén igen ritka, ovális kék gyémánt, a De Beers Millennium Jewel 4 nevű, 10,10 karátos drágakő cserélt gazdát 248 millió hongkongi dollárért (8,7 milliárd forintért) ugyancsak a Sotheby's aukciósház árverésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.