Gazdaság

Marad a szükségállapot Venezuelában

Január közepe óta van érvényben az élelmiszer és más árucikkek jegyrendszer alapján történő elosztását lehetővé tévő gazdasági szükségállapot a dél-amerikai országban.

2016.05.14 08:22MTI

Nicolás Maduro venezuelai elnök elrendelte a gazdasági szükségállapot meghosszabbítását újabb hatvan nappal helyi idő szerint pénteken. Január közepe óta van érvényben az élelmiszer és más árucikkek jegyrendszer alapján történő elosztását lehetővé tévő gazdasági szükségállapot a dél-amerikai országban.

A szükségállapot feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be. Maduro belső, illetve az Egyesült Államokból kiinduló "gazdasági puccskísérletre" hivatkozva rendelte el a szükségállapot időbeli hatályának kiterjesztését.

Henry Ramos Allup, az ellenzéki többségű parlament elnöke korábban, szerdán arra figyelmeztette az államfőt, hogy nem rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a rendkívüli intézkedések elrendelésére. Az elnöki rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie.

Venezuelában súlyos élelmiszer- és energiaválság van, és feszült a politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta, amelyeken a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) pedig 17 év után először kisebbségbe került.

A MUD szombatra nagyszabású tüntetést hirdetett meg a Maduro leváltásáról szóló népszavazási kezdeményezésük támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.