Így vezetik meg a drágább húsok vásárlóit

Óvatosan a sárga bőrű bontottcsirkével - lehet hogy utólag színezett

Jó esetben kurkumával színezik vagy más ételfestékkel, rosszabb esetben bele se gondoljunk! Azt is jó tudni, hogy ha a csirke valóban tanyasi, és nem utólag színezett, akkor is valószínű, hogy génmódosított tápon nevelkedett.

2016.05.13 10:56ma.hu

A legegészségesebbnek tartott házi és tanyasi csirke csomagolásán általában feltüntetik, hogy szabadon tartott vagy kukoricán nevelt, másik ismertetőjelük, hogy bőrük és zsírjuk általában szép sárga színű. A jobb minőségű csirkét előnyben részesítő vásárló ezért igyekszik a sárga színű tanyasi baromfit választani, aztán néha csalódás éri. Az egyik nagyáruház háromszoros áron kínált szabadtartású csirkéje például csak addig volt sárga, amíg a vevő otthon csap alá nem tartotta. Az eset nem egyedi - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Azt is jó tudni, hogy ha a csirke valóban tanyasi, és nem utólag színezett, valószínű, akkor is génmódosított tápon nevelkedett.

A vásárló, akinek a pénztárcája megengedi, és vigyáz az egészségére, igyekszik ezeket a termékeket választani, aztán néha csalódás éri, ahogy az egy miskolci vásárlóval is történt. Az egyik helyi nagyáruház tanyasi csirkét hirdetett háromszoros áron, a baromfi gyönyörű sárga volt, ám otthon, miután a vevő megmosta, a csirke hófehér lett. László beszámolója szerint miután a többszöri öblítés után a sárga felszín lehámlott, a csirke bőre ugyanolyan volt, mint a nagyüzemi bontott csirkéé.

Az eset nem egyedi, a hasonló panaszok kapcsán az egyik gazdálkodó azt mondta, az igazi tanyasi csirke onnan ismerhető fel, hogy nem csak a lábszára, hanem a talpa is sárga – ez azt jelenti, hogy kukoricán, búzán, természetes eledelen nevelkedett, nem tápon.

Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács szabadtartásos szövetségének titkára szerint a kifogásolt csirkét az eladása előtt jobb esetben kurkumával színezték. Mint hozzátette, ez legalább élelmiszer, a rosszabb eset az, ha más, idegen anyagot használnak a trükközők. Hangsúlyozta, a szabadtartásos csirke bőréről a sárga színt nem lehet lemosni, a csirke zsírját pedig külsőleg, utólag sem lehet színezni, csak a takarmányon keresztül.

A szakértő szerint a bőr színe a takarmánytól függ, amely változó összetételű lehet. A szabadtartásnak többféle módja lehet, de a csirkék eledelének mindegyik esetben legalább 70 százalékban gabonából kell állnia. Magyarországon ez főként kukoricát jelent, amitől az állat bőre sárga lesz.

Hangsúlyozta, hogy egyik takarmány sem tartalmaz hormont és antibiotikumot – sem a broiler, sem a szabadtartású állatoké. Antibiotikumot akkor kapnak az állatok, ha megbetegszenek, akárcsak az emberek.

Azzal kapcsolatban, hogy elterjedt a génmódosított szójából készített takarmány, a szövetség titkára azt mondta, a szójás eledelek jellemzően ilyen növényekből készülnek, de a piacon kapható GMO-mentes szója is, igaz, többszörös áron. Hozzátette: Magyarországon minimális a szójatermelés, olcsón és nagy mennyiségben ezért férhető hozzá csak a génmódosított változat.

A módosítás nélküli szóját ezért a normál termelésbe ezért nem lehet bevonni, csak extra termékekhez használható. Mint hangsúlyozta, Magyarországon van olyan szabadtartásos termelés, amely során valóban GMO-mentes szóját etetnek a csirkékkel.

Molnár Györgyi szerint a szabadtartású csirkék felnevelése – más takarmány, hosszabb tartási idő – , mintegy 60 százalékkal többe kerül, mint a broiler változaté. A biotartást nem is említi, mondta, mert az úgy sincs Magyarországon, legalábbis a baromfihús-termelésben. Hozzátette, a drágább csirkehús iránt kissé nőtt a kereslet, de inkább a szállodák, éttermek, mint a lakosság részéről.

Arról is beszélt, a szakma nagyon várja, hogy januártól 5 százalékra csökkenjen a csirkehús áfája, mert akkor versenyezni tudnak a már 2016 óta áfacsökkentett sertéshússal, és nagyobb lehet a kereslet a baromfi iránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.