Nébih

Növényvédőszer-maradék az egyiptomi paprikában

Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy kaposvári cég telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában.

2016.05.11 10:16MTI

A tájékoztatás szerint a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt 60 kilogramm egyiptomi származású paprikából vettek mintát április 27-én. A termék első magyarországi forgalmazója a GAVA Hungária Kft. volt.

A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van.

Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin - rovarölő hatású - növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben, 0,1 milligramm/kilogramm helyett 0,23 milligramm/kilogramm értéket mértek.

A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot - tették hozzá.

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, ahol elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédőszeres kezelések esetleges élelmiszer-biztonsági kockázatát haladéktalanul kiszűrhessék.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.