NMHH

Átvezették a szolgáltatók a roamingdíj-csökkentési előírásokat

Az uniós rendeletnek megfelelően átvezették a magyarországi mobiltelefon-szolgáltatók a roamingdíj-csökkentési előírásokat, módosították általános szerződési feltételeiket (ÁSZF).

2016.05.04 17:08MTI

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdai tájékoztatása szerint a hatóság a szabályozási változások miatt folyamatosan monitorozza a hazai szolgáltatók által alkalmazott roamingtarifákat, és a módosított szerződési feltételek konkrét alkalmazását is kiemelt figyelemmel kíséri majd.

Az NMHH emlékeztetett, hogy az uniós rendelet értelmében az EU-n belül - valamint a szabályozáshoz csatlakozó Andorra, Liechtenstein, Norvégia és Izland mobilhálózataiban - eltűntek az egységes roamingdíjak. Április 30-tól a roamingolásért a díjcsomagok belföldi díjain felül csak a rendeletben meghatározott - a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező - többletdíjakat számíthatják fel a szolgáltatók. A többletdíj egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent (19,23 forint), hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent (4,38 forint) percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent (7,69 forint) lehet.

Emellett a roamingfelár maximális értékét is meghatározták a rendeletben, ezáltal az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat: hívásindítás esetén az ársapka percenként bruttó 72,86 forint, hívásfogadásnál percenként bruttó 19,17 forint - Magyarországon viszont ingyenes -, SMS küldésnél bruttó 23,07 forint és adatküldés esetén pedig megabájtonként bruttó 76,91 forint. Ez alól kivétel csak az lehet, ha a belföldi percdíj eleve magasabb a limitnél, és a szolgáltató arra nem kíván felárat alkalmazni, mert akkor a belföldi percdíját fogják a roaming esetében is felszámítani - ebben az esetben nem alkalmazandó a korlát.

A hatóság közleményében felidézte, hogy az Európai Unió múlt év októberében döntött a mobiltelefon-hálózatokban alkalmazott roamingdíjak fokozatos megszüntetéséről, ennek értelmében 2016. április 30-tól a hazai díjakon felül csak meghatározott, a korábbinál jóval alacsonyabb plusz díjat számolhatnak fel a szolgáltatók roaminghívás esetén, 2017. június 15-től pedig - a nemzeti szabályozási hatóság engedélyével - csak kivételesen indokolt esetben lehet felárat alkalmazni. A maximált felárra vonatkozó kérvényeket évente kell majd a szolgáltatóknak a hatóság felé benyújtaniuk.

A roamingszolgáltatások nem rendeltetésszerű használatának megakadályozása érdekében az Európai Bizottság az uniós intézményekkel együttműködve fogja szabályozni az úgynevezett "méltányos használat feltételeit". Ennek meghatározásakor olyan tényezőket fognak figyelembe venni, mint az utazási szokások, belföldi árszínvonalak, árképzési minták, verseny torzulásának észlelhető kockázatai. Ha a fogyasztó ezt a limitet átlépi, akkor 2017. június 14. után is érvényesíthetik a cégek a 2016. április 30-tól életbe lépő roamingtöbbletdíjakat - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.