Pénzügy

Az MFB 150 milliárd forint értékű klubhitel szerződést kötött

A hitelt nyújtó konzorcium tagja a Budapest Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az FHB Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Takarékbank Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt.

2016.05.03 06:30MTI

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 150 milliárd forint összegű, hatéves futamidejű klubhitel szerződést kötött egy tíz magyarországi bankból álló konzorciummal - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a konzorcium legfeljebb 5 részletben nyújtja a hitelt, amely lehetővé teszi, hogy a bank a források felvételét az eszközoldali műveletek finanszírozási igényeihez igazítsa. A forrásbevonással az MFB növelheti mérlegfőösszegét, és nagy lépést tehet a növekedési célú feladatainak teljesítése felé, amelyeket a 2016-os üzleti tervében fogalmazott meg.

Az MFB emlékeztetett, hogy a pénzintézet törvény által előírt feladata, hogy tevékenységéhez forrást vonjon be, a hétfőn aláírt szerződéssel pedig a bank kedvező feltételekkel, magyar forrásból jut hitelhez. Ezzel csökkentheti nemzetközi kitettségét, emellett a konstrukció kamatkondíciói kedvezőbbek a pénzintézet legutóbbi, euróban denominált nemzetközi kötvénykibocsátásához képest.

A hitelt nyújtó konzorcium tagja a Budapest Bank Zrt., a CIB Bank Zrt., az Erste Bank Hungary Zrt., az FHB Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., az MKB Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Takarékbank Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. A hitelszerződéssel kapcsolatos koordinációs ügynöki feladatokat az OTP Bank látja el.

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány gazdaságpolitikájának megfelelően az MFB stratégiai célkitűzései közé tartozik, hogy erősebben támaszkodjon a magyar bankközi és tőkepiacra. A klubhitel fontos eleme ennek a folyamatnak, amelynek egyik első állomásaként az MFB 2015 szeptemberében elindította 200 milliárd forint keretösszegű belföldi kötvény-kibocsátási programját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.