Turizmus

Horvátországban is lesz "Erzsébet-utalvány"

Szomszédunk a magyar modellben bízik, mellyel négy év alatt 40 százalékkal nőtt a belföldi turizmus forgalma.

2016.04.28 01:30MTI

A horvát kormány a magyar szociális üdültetési rendszert tanulmányozná, és az Erzsébet-utalványhoz hasonló üdülési csekkel "mentené meg" a szárazföldi turizmust - írta a Poslovni Dnevnik horvát napilap szerdán.

Anton Kliman turisztikai miniszter a lapnak úgy nyilatkozott: céljuk, hogy felélesszék a belföldi turizmust.

"Mondhatunk, amit akarunk, de nem várható, hogy több tízezer külföldi turista látogat majd el Horvátország szárazföldi területeire, ezért ki kell dogoznunk egy olyan rendszert, amely a hazai turistákat erre ösztönzi majd" - mondta.

Kiemelte: hasonló modellre van példa Franciaországban, Németországban és Ausztriában is, amelyet a belföldi fogyasztás növelésére hoztak létre. Horvátország ugyanakkor a magyar modellt fogja megvizsgálni, amellyel Magyarország négy év alatt 40 százalékkal emelte belföldi turizmusa forgalmát - hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy nemsokára munkatársaival Budapestre utazik.

Horvátországban a munkáltatók egy része eddig üdülési pénzt fizetett alkalmazottainak. A miniszter szerint az új rendszer attól jobb, hogy azoknak a munkaadóknak, amelyek üdülési utalványt adnak dolgozóiknak, a kifizetett összeggel csökkenthető a jövedelemadó, és az utalványt csak turisztikai célokra lehet majd felhasználni.

A munkáltatótól kapott kártyákkal a horvát munkavállalók a szállás 25-30 százalékát, az éttermi fogyasztás 10 százalékát, és a wellness és hasonló szolgáltatások 10 százalékát kell kifizetniük saját erőből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.