Államháztartás

NGM: az elmúlt 15 év legalacsonyabb hiánya az idei első negyedévben

Az idén az adóbevételek kedvezően alakulnak, a tárca várakozásainak megfelelően, a kiadások egy jelentős része az év második felében jelentkezik, mint például az uniós programokkal kapcsolatosak is.

2016.04.07 14:13MTI

Utoljára 2001-ben volt ilyen pozitív az első negyedéves államháztartási adat - mondta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában.

Elmondta: az idei első negyedévben nem az játszódott le, mint az előző években, amikor az év első részében a kiadások domináltak. Az idén az adóbevételek kedvezően alakulnak, a tárca várakozásainak megfelelően, a kiadások egy jelentős része az év második felében jelentkezik, mint például az uniós programokkal kapcsolatosak is.

Ezért alacsony a hiány a pénzforgalomban. Az év további részében ez változni fog, de a 2 százalékos, GDP-arányos, tervezett uniós módszertan szerinti hiány elérhető a mostani adatok alapján - magyarázta az NGM helyettes államtitkára.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a jövő évi költségvetés készítésével párhuzamosan a 2016-os büdzsé módosítására is készül-e az NGM, azt válaszolta: erre van lehetőség, mert amikor a 2016-os költségvetést elfogadta a parlament, akkor egy óvatos büdzsét fogadott el. Ma azt látják a tárcánál, hogy lehetőség van újabb kiadásokat betervezésére a költségvetésbe, ennek megvan a "bevételi lába". Erről még nem tárgyalt a kabinet, de Adorján Richárd szerint, ha lesz módosítás, az várhatóan nem érinti majd a hiánycélt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.