Pénzügy

MNB: a GDP 75,3 százalékára csökkent tavaly az államadósság

Az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága 2015. végén a GDP 75,3 százaléka, 25 394 milliárd forint volt.

2016.03.31 08:53MTI

A névértéken számításba vett konszolidált bruttó adósság csökkenéséhez 606 milliárd forinttal járult hozzá a nettó hiteltörlesztés, miközben a forint gyengülése 88 milliárd forinttal emelte. Az államháztartás nettó tartozása 23 379 milliárd forintot, a GDP 69,4 százalékát tette ki 2015. végén.

Az államháztartás hiánya 633 milliárd forint, a GDP 1,9 százaléka volt az elmúlt évben. A tavalyi negyedik negyedévben az államháztartás deficitje a negyedéves GDP 3,8 százalékát tette ki, 348 milliárd forintra rúgott.

Az MNB jelentése szerint 240 milliárd forint deficitje volt a központi kormányzatnak és a jelentős mértékű állampapír-lejárat és visszavásárlás miatt kiugróan csökkent a jegybanknál (984 milliárd forinttal) és a hitelintézeteknél (123 milliárd forinttal) elhelyezett betétállomány. Csökkentek a központi kormányzat adókövetelései a vállalatokkal szemben, és kisebb mértékű részvényeladás is történt - derült ki az MNB jelentéséből.

A háztartások nettó megtakarításai 2015-ben 2665 milliárd forintot értek el, ami GDP 7,9 százalékával egyenértékű. Ennek összege a negyedik negyedévében 594 milliárd forintot, a negyedéves GDP 6,4 százalékát tette ki. 2015 negyedik negyedévében a háztartások pénzügyi eszközei közül legnagyobb mértékben a folyószámlabetétek és a készpénz állománya emelkedett 424 milliárd forinttal. Ez összefügg az év végét általában jellemző magasabb jövedelemkiáramlással, illetve a munkanap-áthelyezések miatt a január első napjaiban esedékes bérfizetések egy részének előrehozatalával decemberre. A háztartások 238 milliárd forinttal tovább növelték állampapír megtakarításaikat, amely döntően a rövid lejáratú papírokat érintette.

A nem pénzügyi vállalatok nettó megtakarításai 2015-ben elérték az 1250 milliárd forintot, a GDP 3,7 százalékát, ebből a negyedik negyedévre 526 milliárd forint, a negyedéves GDP 5,7 százaléka esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.