MNB

Részlegesen felfüggesztette a jegybank a Globeserv befektetési alapkezelő engedélyét

Felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. kollektív portfoliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a társaság nem felel meg a tevékenység végzéséhez szükséges személyi feltételeknek, a jegybank egyben 30 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.

2016.03.18 11:29MTI

A Globeserv az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapig nem folytathat kollektív portfóliókezelési tevékenységet.

A társaság egyéb tevékenységét a jegybanki korlátozás nem érinti. Tekintve azonban, hogy a Globeserv által kezelt befektetési alapok működésének törvényben előírt feltételei nem biztosítottak, az MNB a tevékenységi engedély felfüggesztésnek időtartamára az alapok folyamatos forgalmazását is felfüggesztette.

A Globeservnél folytatott vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt a jegybank már az eljárás folyamatában ideiglenes intézkedést tett, és a befektetők védelme érdekében tavaly november 4-én felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

A vizsgálatot lezáró határozatában a személyi feltételek hiányán túl a jegybank megállapította, hogy a Globeservnél nem működnek megfelelően a befektetési döntésekhez kapcsolódó kockázatkezelési mechanizmusok, belső eljárások, és hiányoznak azok a kontrollpontok, amelyek alkalmasak lennének a magas kockázatú ügyletkötések kiszűrésére.

Megállapította az MNB azt is, hogy a társaság nem felel meg a nettó eszközérték meghatározására, valamint a szavatoló tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

Az MNB előírta, hogy a működés során biztosítsák a jogszabályoknak megfelelő mértékű szavatoló tőkét, és a tevékenység végzéséhez szükséges személyi feltételeket. Határidőket, illetve felelősöket is megjelölő helyreállítási terv készítésére és teljes körű végrehajtására kötelezte a társaságot.

A kiszabott bírság meghatározásánál súlyosító körülményként vette figyelembe a jogszabálysértések biztonságos működésre gyakorolt rendkívül negatív hatását, enyhítő körülménynek számított azonban a társaság tőkepiac egészéhez mért kisebb súlya - áll az MNB közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.