Üzleti fórum

Gazdasági együttműködést tervez Afrikában Magyarország és Törökország

A közös fellépésre különösen jó lehetőségeket látnak Afrikában, ahol mindkét ország terjeszkedni kíván.

2016.03.17 16:13MTI

A magyar és török vállalatok együttműködését szorgalmazták csütörtökön Magyarország és Törökország képviselői a magyar-török üzleti fórumon, a közös fellépésre különösen jó lehetőségeket látnak Afrikában, ahol mindkét ország terjeszkedni kíván.

A fórumot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint a török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa szervezte.

Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta, közös kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy a két ország vállalatai minél szorosabban együttműködjenek Afrikában. Az államtitkár hangsúlyozta, a két ország között hosszú ideje kiváló a kulturális és gazdasági együttműködés, nemcsak a kétoldalú kereskedelem bővül, hanem a kihelyezett tőke is.

Afrika jelentős fejlődés előtt áll, ahol a török vállalatoknak nagyobb tapasztalatuk van bárkinél. Ottani expanziójuk példaértékű, tanulni lehet tőlük - mondta. Hozzátette, a magyar cégek ottani terjeszkedéséhez minden lehetséges támogatást megad a kormány.

Törökország 2014-ben döntött úgy, hogy fejleszti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait Afrikában, amiben a magyar cégek részvételére is erősen számítanak - fejtette ki Fatih Metin török gazdasági miniszterhelyettes.

Fatih Metin Afrikát a befektetések szempontjából a korlátlan lehetőségek hazájának nevezte. A miniszterhelyettes szerint számos terület nagy mértékű fejlesztésre szorul, egyebek mellett a mezőgazdaság, az egészségvédelem vagy például az oktatás. Az országnak 39 nagykövetsége és 26 kereskedelmi képviselete van az afrikai földrészen, a török légitársaság 31 afrikai országba 48 városba indít naponta járatot.

A magyar-török gazdasági együttműködést szeretnék elmélyíteni, stratégiai szintre emelni - mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, szeretnék, ha a két ország kapcsolatai nem korlátozódnak a külkereskedelemre. Érdemes felkutatni közös befektetési lehetőségeket, a miniszterhelyettes szerint erre Afrikában kiváló lehetőségek vannak. Magyarország különleges helyzetet élvez Törökországban, barátként tekintenek rá - hangsúlyozta.

Fatih Metin a török gazdaság eredményeiről elmondta, Törökország Európa 7. legnagyobb gazdasága, egy főre jutó nemzeti jövedelme mintegy 11 ezer dollár. A gazdaság 2014-ben 4,7, 2015-ben pedig 3,4 százalékos növekedést ért el. A befektetések terén is jól teljesít az ország, míg 1984-2002. között 14 milliárd dollárnyi külföldi befektetés érkezett az országba, 2003-tól mostanáig 158 milliárd dollár. Törökországban mintegy 43 ezer külföldi cég működik.

A török export 2015-ben 143 milliárd dollár volt, 2023-ra 500 milliárd dolláros kivitelt terveznek.

Miklóssy Ferenc, az MKIK alelnöke a rendezvényen tolmácsolta a magyar emberek, magyar cégek részvétét az ankarai terrortámadás miatt. Fatih Metin ezt megköszönve azt mondta, a terrortámadások, amelyek az egész emberiség ellen irányulnak, folytatódni fognak, de nem hagyják győzni a sötét erőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.